Heelal

Uit Weet Magazine: Precíés goed!

Door

op

Heb je je weleens afgevraagd wat er allemaal nodig is om leven op aarde mogelijk te maken? Een heleboel factoren moeten hele precieze waarden hebben, zoals bepaalde natuurkrachten. Een klein beetje meer of minder, en er zou geen leven kunnen bestaan. Dit staat bekend als het ‘Goudhaartjeprincipe’. Alsof een Ontwerper alle ‘knoppen’ op de juiste waarde heeft gezet…

Volgens de Bijbel maakte God de hemel en de aarde in zes dagen. De meeste mensen die daar niet in geloven, denken dat de oerknaltheorie de ontwikkeling van het heelal beschrijft. Daar kleeft echter een groot probleem aan. Om de oerknaltheorie werkend te krijgen, moeten een aantal zaken exact op elkaar afgestemd zijn… In de periode vlak na de oerknal moet het universum (gegeven de zwaartekrachtconstante en de snelheid van uitdijing) precies de juiste massa gehad hebben. Als het (zichtbare) universum slechts één gram lichter was geweest, zou de uitdijing zó snel gegaan zijn dat de materie niet kon samenklonteren tot sterren. En dan zou er geen leven zijn. Maar als het universum een gram zwaarder was, dan zou het vlak na de oerknal weer in elkaar zijn geklapt, door de zwaartekracht. Ook dan zou er geen leven op aarde mogelijk zijn geweest. Ironisch genoeg ontkom je dus zelfs met de oerknal niet aan de noodzaak van een Ontwerper. Let op: dit betekent natuurlijk niet dat God de oerknal kan hebben gebruikt, daarvoor laat de Bijbel geen ruimte.

Bevoorrechte aarde
Niet alleen de massa van het universum is fijn afgesteld, ook de locatie van de aarde. Ten eerste bevindt de zon zich niet nabij het centrum van het Melkwegstelsel, waar de dichtheid van sterren (en dus de aantrekkingskracht) veel hoger is, maar veilig tussen twee van de spiraalarmen. Daarnaast is ook de afstand van de aarde tot de zon ideaal. Er is hier vloeibaar water, dat onmisbaar is voor leven. Zou de aarde wat verder van de zon af staan, dan zouden de zeeën bevriezen. Een beetje dichterbij, en al het water zou alleen maar in gasvorm kunnen bestaan…

Dit is het eerste deel van het artikel ‘Precíés goed! Het heelal is geschapen voor intelligent leven’ uit het aprilnummer van Weet. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine of koop het nummer in de webshop.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.