Posts

Religie verrijkt je; gelovigen gebruiken hun hele hersens

op

‘Fundamentalist!’ Je zult die verwensing maar naar je hoofd krijgen. Toch is het niet vreemd als je dan ‘dankjewel’ zegt. Want uit onderzoek blijkt dat dogmatische, religieuze mensen socialer zijn; ze geven meer om hun medemens dan anderen. En de tegenstelling met atheïsten die er sterke overtuigingen op nahouden, kan niet groter zijn: hun persoonlijkheden lijken meer op die van een psychopaat.

Anthony Jack is experimenteel psycholoog en neurofilosoof aan de Amerikaanse Case Western Reserve University. Ruim drie jaar geleden gaf hij ‘de presentatie van zijn leven’ tijdens een TED-conferentie. Daar mogen sprekers in maximaal 18 minuten vertellen over een idee waarvan zij vinden dat iedereen het moet weten. Jack koos voor een beladen onderwerp: religie.

Verbluffend
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat religie gunstig is voor je persoonlijke welzijn en de samenleving als geheel. Zo steekt Jack zijn verhaal in. „Religieuze mensen leven zeven tot tien jaar langer dan niet-religieuzen. Ze beschikken over een hogere emotionele intelligentie en zijn beter in emotionele zelfregulering.” Jack betoogt dat er veel aanwijzingen zijn die suggereren dat het een goed idee is om religieus te zijn; niet alleen voor de persoon zelf, ook voor de samenleving als geheel.

Voorafgaand aan zijn experimenten voorspelde Jack dat iemand meer om anderen geeft als hij religieus is. „Een paar jaar geleden hebben we
dat geprobeerd te testen met negen verschillende experimenten. Daaraan deden duizenden deelnemers van over de hele wereld mee; mensen met verschillende religies, merendeels aanhangers van de grote monotheïstische godsdiensten. Niet alleen maten we hun geloof in God of een universele geest, maar ook hun analytische denkvermogen. En we bestudeerden hoe empathisch ze zijn; hoezeer ze zich om andere mensen bekommeren.”

Dit is een voorproefje van een artikel uit Weet 55. Wil je meer lezen van dit artikel? Neem dan nu een abonnement op Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.