Geschiedenis

Patatje Evolutie/Schepping

op

Op het Xnoizz Flevo Festival – dat van 16 tot en met  19 augustus plaats vond in Bussloo – kwam een medewerker van Weet Magazine een stand tegen met daarop de slogan “Stem voor schepping”.  Tegenover een grote tent die podium bood aan diverse gospelartiesten trok ook deze kleine stand veel aandacht. Tijd voor een gesprek met Erik van den Hout, die op het festival deze standplaats van stichting Oude Wereld bemande. “We komen hier op het festival veel jongeren tegen,” vertelt Van den Hout, “die nog niet zo veel hebben nagedacht over de vraag of het belangrijk is dat Genesis letterlijk moet worden opgevat, en welke consequenties het heeft als je dit niet doet.  Wellicht is er een aarzeling bij hen, omdat ze een conflict vrezen tussen wetenschap en de Bijbel, of zichzelf en de wereld.”  Daarnaast weet Van den Hout dat bij heel veel mensen basale vragen leven over kwesties als dinosaurussen en de big bang-theorie. Van der Hout geeft aan dat voor het genoemde conflict niet hoeft te worden gevreesd.  “Voor mij heeft de atheïstische wetenschap geen antwoorden aangedragen op de meest simpele vragen over ons bestaan. Het scheppingsmodel heeft wetenschappelijk gezien sterke papieren. Wanneer iemand mij vraagt welke punten wijzen richting het scheppingsmodel, vraag ik op welk vlak hij of zij dit wil horen, want er zijn immers argumenten genoeg!”
Van denHout staat, samen met zijn collega’s, ook op het festival om handtekeningen te werven voor het burgerinitiatief Fair Science. “In schoolboeken en de wetenschap lijkt de evolutietheorie de norm geworden. Het methodisch atheïsme is veelal de basis van de literatuur,” legt Van den Hout uit. “De eerste vooronderstelling hierin is: ‘er is geen God’, vervolgens worden andere hypotheses  opgesteld.  Niet zo heel gek dat met zo’n vooronderstelling wetenschappelijke denkbeelden waarin wel een God centraal staat geen plaats krijgen. Het burgerinitiatief wil een eerlijke afweging van beide denkbeelden in schoolboeken bereiken; zowel die waarin een God centraal staat, als die waarin geen God zou bestaan. Want als de feiten en onderzoeksresultaten beter in een scheppingsmodel passen dan ergens anders in, zou er geen reden moeten zijn dat model niet ook te onderwijzen.”
Na tientallen gesprekken op het vierdaagse Xnoizz Flevo Festival trekt Van den Hout de conclusie dat er veel behoefte bestaat aan een theïstische kijk op wetenschap.  “De jongeren die we hier tegenkomen, komen meestal  naar het festival voor een lang weekend kamperen, gezelligheid en muziek.  Met een patatje in de hand, is er hier bovendien ruimte voor een ontspannen gesprek. Dat is waardevol, want we mogen namelijk allen beseffen dat alles wat leeft geschapen is door één grote God!”

Meer informatie kun je vinden op:

www.oude-wereld.nl
www.flevofestival.nl
Burgerinitiatief Fair Science

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.