Natuur

Papier met een luchtje

op

Bomen kappen om papier te maken, is niet goed voor het milieu. Gelukkig heeft Applied Clean Tech een nieuwe bron ontdekt om papier te maken: mensenpoep.

Applied Clean Tech is een Israëlisch bedrijf dat zich vooral richt op het maken van brandstoffen die verkregen zijn uit afvalwater. Nu heeft oprichter Rafael Aharon iets ontdekt: datgene wat in het riool terechtkomt – bevuild wc-papier, ontlasting en afvalwater – is namelijk ook een bron voor papier. Er zit cellulose in.

Cellulose
De wanden van plantencellen bestaan uit cellulose. De stof zit hierdoor ook in veel plantaardig voedsel. Het bezorgt de plant zijn stevigheid en bevindt zich met name in de vezels. Voor het maken van papier zijn die vezels het belangrijkste. Door groenten en fruit te eten, neemt de mens cellulose tot zich, maar kan het niet verteren. De onverwerkte cellulose belandt dan weer in de wc.
Zo komt het dat poep, maar ook gebruikt wc-papier, weer een bron kan zijn voor nieuw papier. Dat kan op de manier zoals Applied Clean Tech dat doet. Nog vóórdat de rioolwaterzuiveringsinstallatie het water schoon filtert, haalt Applied Clean Tech het materiaal uit het water. Een vereiste is dat de pulp uit minstens 60 procent cellulose bestaat. Alleen dan kan Applied Clean Tech er veerkrachtig papier van maken.

Bomen redden
Een aantal enveloppen in Israël is al van het nieuwe papier gemaakt. Aharon wil ook dat verpakkingen (het liefst ook voor levensmiddelen) van dit papier worden gemaakt. Ondertussen onderhandelt hij met bedrijven in Amerika, West-Europa en China om daar zijn speciale zuiveringsinstallaties te plaatsen. Als deze onderhandelingen lukken, betekent het echter niet gelijk dat zijn plan is gelukt. Want willen mensen wel koekjes eten uit een pak dat van rioolafval is gemaakt? Volgens Rafael Aharon moeten mensen erop vertrouwen dat het papier schoon is en dat ze door het gebruik ervan bijdragen aan een beter milieu.
Durf je hem op zijn woord te vertrouwen? Of zou er misschien toch nog een luchtje aan zitten?

Weet meer:
http://www.appliedcleantech.com/news.php?op=archive

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.