Natuur

Ook schalieboringen in Noordoostpolder

op

In de Noordoostpolder in Flevoland zijn twee stukken land vrijgegeven voor proefboringen naar aardgas in schaliegesteente. Na Noord-Brabant is dit de tweede plek in Nederland waar een vergunning voor is afgegeven aan het Engelse bedrijf Cuadrilla. Hoe gaat zo’n proefboring in zijn werk?

gaskaart_nl
Om inzicht te krijgen in de eventuele gevolgen voor flora en fauna wordt er eerst een ecologisch veldonderzoek gedaan. Ook wordt er een asfaltplein aangelegd ter grootte van een voetbalveld. Hierop komen de boorinstallaties te staan. De boringen in de Noordoostpolder gaan tot 4 kilometer diep.
In totaal verwacht men in heel Nederland 500 miljard kuub aardgas te kunnen winnen met behulp van schalieboringen. Dat is erg veel. Tussen 2000 en 2010 lag het totale aardgasgebruik in Nederland namelijk op een kleine 47 miljard kuub. Helder is dat in Nederland niet zomaar de boor de grond in gaat; en gezien de negatieve berichtgevingen uit Amerika in het verleden is dat maar goed ook (zie Weet Magazine nummer 18 voor een uitgebreid artikel hierover). Deze ontwikkeling laat goed het spanningsveld zien tussen de zorg om te voldoen aan de stijgende energievraag en het duurzaam omgaan met de leefomgeving.

Niet kritiekloos
In Amerika, waar deze techniek al langer in gebruik is, gingen de boringen niet probleemloos en zijn er voorbeelden van milieuvervuiling bekend. Sommige Nederlandse gemeenten hebben zich dan ook bij voorbaat tegen de winning van schaliegas in hun omgeving gekeerd. Dat geldt niet voor de gemeente Noordoostpolder. Er is officieel nog geen standpunt over dit onderwerp ingenomen. Wel is de gemeente vertegenwoordigd in de landelijke klankbordgroep die het onderzoek naar de effecten van schaliegaswinning in Nederland kritisch volgt. De resultaten van dit landelijke onderzoek zullen 1 juli bekend worden gemaakt. Daarna zal de gemeente Noordoostpolder een standpunt innemen over de winning van schaliegas. Weet Magazine houdt je op de hoogte!

Weet meer:
www.noordoostpolder.nl/searchresults.jsp
www.cuadrillaresources.nl/over-ons/
http://www.schaliegasvrij.nl/

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.