Geschiedenis

Noachs Ark gevonden?

op

Op dinsdag 11 mei 2010 werd er een persconferentie gehouden door Noah’s Ark Ministries International (NAMI) uit Hong Kong. Dit gebeurde in het Nederlandse Putten. De boodschap was zonneklaar: de ark van Noach was nagenoeg zeker gevonden op de berg Ararat! Met de nadruk op ‘nagenoeg zeker’…

Als je een houten constructie, hoog op de berg Ararat, vindt… wie denkt dan niet meteen aan de ark van Noach? Die vraag stond centraal op de bijeenkomst in Putten. In het forum zaten Turkse regeringsvertegenwoordigers en expeditieleden, de Chinezen, de Amerikaanse en Nederlandse ark-onderzoekers John McIntosh, Gerrit Aalten en geoloog/bioloog Tom Zoutewelle. Zoutewelle hield een prikkelende presentatie over de geologische achtergrond van Turkije, waarbij hij moeilijke vragen niet schuwde. Zo hield hij rekening met de mogelijkheid dat de vondst bedrog kon zijn of dat het hout afkomstig was van een ander bouwwerk.

Wat zijn de feiten? Er is een grote houten constructie op de Ararat gevonden. Dat is ontegenzeggelijk zo. En er is in eerste instantie geen aanleiding om aan te nemen dat er bedrog in het spel is. Het lijkt onmogelijk om op een hoogte van meer dan vier kilometer een grote houten constructie neer te zetten. Onder het ijs, welteverstaan.

Er zijn een paar verklaringen waaraan je kunt denken om het gevonden bouwsel te verklaren. Zou de Ararat misschien na de zondvloed omhoog zijn gekomen en zo de ark in ijskoude hoogte hebben gebracht? Of was er misschien niet altijd een ijskap op de Ararat, zodat er eeuwen geleden een bouwwerk kon zijn neergezet?
Het is goed te weten dat er in het verleden zeer warme klimatologische periodes zijn geweest. Vanuit jaarringen van bomen kun je reconstrueren dat ze in de periode rond 1159 en 207 voor Christus bijna niet groeiden. Toen was er kennelijk iets aan de hand met het klimaat. Ook in 540 na Christus en rond 1350 na Christus zijn deze aanwijzingen te vinden. Ook in het ijs van gletsjers op bergen, de zuidpool en in Groenland kom je zulke aanwijzingen tegen.

De periode van 1100 tot 1300 na Christus heet de Middeleeuwse Warme Periode. Je kon toen met paard en wagen door de beddingen van de grote rivieren in Nederland rijden. In zo’n klimaat zal er ook weinig op de Ararat hebben gelegen. Rond 1350 na Christus treedt er dan een temperatuurdaling op, die resulteert in een koudere periode, de Kleine IJstijd (1550 tot 1750 na Christus). Vanaf 1900 na Christus zet zich dan weer een proces van opwarming in.
Kan er in de Middeleeuwse Warme Periode iets gebouwd zijn op de Ararat, wat later in de Kleine IJstijd onder het ijs is bedolven?

Om meer te weten te komen over de gevonden houten constructie op de Ararat, lees dan Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.