Heelal

Negende planeet ontdekt

Door

op

Het lijkt er wel op dat er een complot tegen Pluto is. Nog geen tien jaar geleden werd deze ‘negende’ planeet gedegradeerd tot ‘dwergplaneet’ en nu is er mogelijk een nieuwe negende planeet ontdekt. Arme Pluto.

Astronomen Michael Brown en Konstantin Batygin ontdekten dat er een aantal dwergplaneten zijn die zich vreemd gedragen. Hun baan om de zon wijkt af van wat men verwachtte. Mogelijk komt dat doordat er een planeet in de buurt is die met z’n zwaartekracht de banen van die dwergplaneten verstoort. De kans is dus groot dat ons zonnestelsel wél negen planeten telt.

Voorlopig krijgt deze theoretische planeet de naam ‘Planeet Negen’. Theoretisch, want Planeet Negen is nog nooit waargenomen; en dat zal volgens de onderzoekers ook niet zo snel gebeuren. Want hoewel men verwacht dat Planeet Negen een ijzige gasplaneet is die ongeveer vier keer groter is dan de aarde en twee keer verder weg staat van de zon dan Neptunus, staat ze te ver weg om zonlicht te reflecteren.

Pluto werd destijds ontdekt doordat Clyde Tombaugh foto’s van de sterrenhemel van twee tijdstippen met elkaar vergeleek. Op één van die foto’s was een ‘ster’ een klein stukje verschoven: dat bleek Pluto te zijn. Maar deze methode zal voor Planeet Negen niet goed werken, want de omlooptijd is te groot: 10.000 tot 20.000 jaar. Het duurt mogelijk nog wel even voordat de planeet genoeg verschoven is om op te vallen, en voordat onze apparatuur gevoelig genoeg is om zijn reflectie op te vangen.

In het verleden is er al eens eerder een niet-waargenomen planeet voorgedragen om schommelingen in de baan van Neptunus te verklaren. Maar toen bleek het om een fout in de berekeningen te gaan. Toch hebben de astronomen goede hoop dat hun berekeningen kloppen. De tijd zal het leren.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/planeet9

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.