Nieuws

Monument uit de 3d printer

op

Een antiek kunstobject dat uit je printer komt rollen: zie je het al voor je? Compleet in gerestaureerde vorm. In China gaan onderzoekers de 3D-printtechniek gebruiken om een gebouw in de tuin en een aantal beelden van De Verboden Stad hun oude stijl terug te geven.

In een vorig nummer van Weet Magazine stond een groot artikel over de mogelijkheden van 3D-printen. Deze techniek houdt in dat een object laagsgewijs wordt opgebouwd met vloeibare kunststof. “3D-printing is nu al mogelijk, maar zal nog leiden tot een nieuwe revolutie,” stelde Wouter Pijzel, de directeur van ProtoSpace, een ‘fabrication lab’ dat al aan 3D-printing doet. En inderdaad, steeds vaker zien nieuwe toepassingen het levenslicht. Restaurateurs gaan nu zelfs De Verboden Stad in China een make-over geven met deze techniek.

De Verboden Stad
De Verboden Stad is de plaats waar vanuit de Chinese keizers van de Ming- en Qing-dynastieën (1368-1911 na Christus) hun rijk bestuurden. Het paleis omvat meer dan duizend gebouwen, die verspreid liggen over ruim 72 hectaren.

Digitaal restaureren
Fangjin Zhang, student aan Loughborough Design School in Engeland, onderzocht jarenlang het gebruik van 3D-printing voor de restauratie van historische objecten. Je kunt dan denken aan beelden, schilderijen of lijsten. Uiteindelijk ontwikkelde ze een speciale aanpak voor zulke antieke voorwerpen. Met lasers en optische scanners worden eerst digitale modellen gemaakt. Vervolgens restaureren de onderzoekers het model in digitale vorm en printen ze het laagsgewijs driedimensionaal uit.

Traditionele weg
Traditionele restauratiewerkzaamheden, waarbij alles met de hand gebeurt, nemen veel meer tijd in beslag dan wanneer je gebruikmaakt van 3D-printing. Normaal gesproken begint men eerst met fotograferen. Pas daarna worden de objecten gemeten en gerepareerd. Met behulp van 3D-printen kan het allemaal veel sneller. Dat zullen onderzoekers van de Loughborough Design School bewijzen als zij een aantal beelden, het plafond en de behuizing van de Emperor Changlon Garden uit de Verboden Stad gaan restaureren.

Weet meer:
http://3dprinterhub.com/3d-printer-blog/3d-printing-pivotal-to-forbidden-city-extreme-makeover/169/
http://www.geledraak.nl/html/page383.asp

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.