Nieuws

Minder snel een jetlag in nieuwe Airbus

Door

op

Airbus heeft 15 miljard geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe lijn vliegtuigen: de A350 XWB. Deze zijn niet alleen zuiniger en aerodynamischer dan hun voorgangers. Passagiers krijgen ook nog eens minder snel last van een jetlag.

Om de kans op een jetlag te verminderen heeft Airbus een aantal maatregelen getroffen. Zo is de nieuwe A350 XWB voorzien van LED-verlichting die tijdens de vlucht van kleurwarmte verandert. Zo kan de normale verandering van zonlicht gedurende de dag worden nagebootst. De verlichting oefent op deze manier invloed uit op de natuurlijke slaap-waakcyclus van de passagier, want die loopt synchroon met de opkomst en ondergang van de zon. Gedurende de dag maakt het lichaam namelijk melatonine aan, een hormoon dat ervoor zorgt dat je je moe voelt. Als de avond valt, is er minder zonlicht. Het melatoninegehalte in je bloed stijgt en je wordt moe.

Wie in een vliegtuig zit en meerdere tijdzones passeert, zal merken dat het natuurlijke ritme wordt verstoord. Het LED-licht in de nieuwe Airbus moet daar tegenwicht aan bieden. Het systeem doet dat door 16,7 miljoen kleurencombinaties voort te brengen. Die zijn afgestemd op de vluchtlengte en de verandering van tijdzones. Hierdoor stelt de LED-verlichting je lichaam sneller in staat om zich aan te passen.

Om de kans op een jetlag te verminderen heeft de nieuwe Airbus nog meer noten op zijn zang. Luchtdrukwisselingen en een lage luchtvochtigheid kunnen een jetlag verergeren. Daarom heeft Airbus het frame van de A350 XWB voor ongeveer 53% gebouwd uit koolstofvezel versterkte kunststoffen. Zo’n frame is veel sterker dan een aluminium variant, waardoor de druk in het vliegtuig beter op peil kan worden gehouden (meer lijkend op de luchtdruk op de grond). Het vergroten van de luchtdruk heeft ook een positief effect op de luchtvochtigheid in het vliegtuig; die blijft hoog waardoor je minder snel een jetlag oploopt.

Last but not least beschikt de Airbus over een filtratiesysteem waarmee de lucht in het vliegtuig elke drie minuten kan worden ververst. Die frisse lucht zorgt ervoor dat je tijdens de vlucht lekkerder slaapt. Zo helpen alle beetjes om je weer fris en fruitig op de plek van bestemming te krijgen.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/Airbus

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.