Heelal

Mars-missie: wat ging er mis?

Door

op

Bron: ESA/ATG medialab

Vorige week probeerde ruimtevaartorganisatie ESA een lander op Mars te krijgen. Helaas werd het contact verbroken. Wat gebeurde er? En hoe belangrijk is deze missie?

Op woensdag 19 oktober had Marslander Schiaparelli veilig op het oppervlak van Mars aan moeten komen. Maar het contact met de lander werd verbroken in het laatste stadium van de landing. Het was de bedoeling dat Schiaparelli, vernoemd naar de negentiende-eeuwse Italiaanse sterrenkundige, met een snelheid van 21.000 km/uur de atmosfeer van Mars zou binnendringen. 11 kilometer boven het oppervlak werd een parachute uitgeworpen die de sonde verder afremde. Op 7 kilometer hoogte was de snelheid gedaald tot 320 km/uur. Het hitteschild werd afgeworpen, en even later ook de parachute. Met behulp van stuwraketten moest de sonde de laatste kilometer overbruggen, op twee meter boven de grond tot stilstand komen, en dan rustig neerploffen op het rode stof.
Tot en met het afwerpen van de parachute verliep alles volgens plan. Maar de stuwraketten, die zo’n 30 seconden hadden moeten branden, stopten al na drie seconden. Daardoor viel Schiaparelli vanaf een te grote hoogte naar beneden. Dat werd de lander waarschijnlijk fataal. Vanwege de grote afstand kon je ook niet bijsturen: het duurt namelijk een paar minuten voordat het signaal van de aarde bij Mars is, en dan weer een paar minuten voordat het terug is.

Toch kun je niet zeggen dat de missie naar Mars mislukt is. Het hoofddoel was namelijk om de landing te testen. De Europese en Russische ruimtevaartorganisaties ESA en Roscosmos willen namelijk in 2020 een wagentje op Mars zetten, en dat moet goed gaan. Dat wagentje moet dan in de bodem van de planeet gaan boren om te zien of daar leven kan worden gevonden.
Schiaparelli was ook niet het enige voertuig dat door de ruimtevaartorganisaties naar Mars werd gebracht. Naast de lander is er nog een satelliet, genaamd Trace Gas Orbiter (TGO). Die moet vanaf eind 2017 metingen gaan doen aan de atmosfeer van Mars. De TGO gaat specifiek op zoek naar gassen die door bacteriën op Mars zouden kunnen worden gevormd.

Deze missie heet ExoMars en maakt deel uit van de zoektocht naar het antwoord op de vraag die mensen al heel lang bezighoudt: zijn we alleen in het heelal? Vanwege zijn afstand tot de aarde en vermeend waterige verleden is Mars een goede kandidaat om naar leven te zoeken. In Weet Magazine wordt hier ook regelmatig aandacht aan besteed. Daarbij wordt benadrukt dat leven niet vanzelf kan ontstaan uit niet-levende materie. Enkel het bij elkaar brengen van organische stoffen maakt nog geen leven. Je hebt leven nodig om leven te maken. Als er dus leven op Mars wordt gevonden, dan is dat geen bewijs voor evolutie. Het vraagstuk omtrent het ontstaan van het leven is dan alleen maar nog complexer geworden. In plaats van één plek waarvan je niet kunt verklaren hoe leven daar is gekomen, zijn er dan twee. Een extra probleem voor evolutionisten.
Op basis van de Bijbel verwacht je niet dat elders in het heelal leven wordt gevonden. Maar je kunt ook niet uitsluiten dat God niet nog ergens anders bacteriën of andere lagere levensvormen heeft geplaatst. Daarmee is het vinden van eventueel leven op Mars voor creationisten geen probleem. Overigens kan het leven dat op andere planeten zou worden gevonden daar naartoe zijn meegelift vanaf de aarde. Sommige bacteriën kunnen namelijk de straling en kou van een ruimtereis overleven.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/Marsmissie

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.