Algemeen

Leefden er ooit hobbits op Flores?

Door

op

Ratten zo groot als puppy’s, reusachtige ooievaars, mini-olifanten… Al deze vreemde wezens leefden lang geleden op het Indonesische eiland Flores. Dat blijkt uit fossielen die er zijn gevonden. Maar tussen al die botten lagen ook menselijke resten. Die resten betekenden een schok voor de wetenschap: ze waren afkomstig van mensjes van een meter hoog, met schedels zo groot als kokosnoten. Alsof ze zo uit een boek van J.R.R. Tolkien komen lopen! Bestonden hobbits dan echt?

Peter Brown en Mike Morwood, Australische onderzoekers van de Universiteit van New England, deden in 2003 een opzienbarende ontdekking. In de Liang Bua-grot op het eiland Flores groeven ze een erg kleine, menselijke schedel, een dijbeen en een heupbeen op. Die waren afkomstig van een volwassen vrouwelijk individu. De schedel bood ruimte aan een stel hersenen zo groot als een kokosnoot. Het zou gaan om een uitgestorven mensensoort: Homo floresiensis.

Hobbits
De Floresmens was ongeveer een meter lang. Vanwege zijn postuur gaven de ontdekkers hem de bijnaam ‘hobbit’, naar de kleine mensachtige wezens uit The Lord of the Rings van Tolkien. Toen in datzelfde jaar ook een verfilming van The Lord of the Rings uitkwam, kon de Floresmens meeliften op de mediahype. Zo verwierven de fossielen in korte tijd wereldfaam.

Werktuigen
Er werden resten van negen individuen boven de grond gehaald, plus een heel aantal stenen messen en speerpunten. Die werktuigen vertonen een complexiteit die, volgens evolutionisten, alleen maar binnen de capaciteit van de moderne mens ligt. Ook vond men in de Liang Bua-grot aanwijzingen dat deze minimensjes vuur gebruikten en in groepen op inmiddels uitgestorven olifanten (stegodonten) joegen die zo groot waren als koeien. Ondanks zijn kleine brein kun je dus gerust stellen dat deze Floresmens geen domme jongen was.

Aapachtige voorouder?
Maar waren deze hobbits dan mensen? Of zijn de voorouders van de hobbit al lang geleden afgesplitst van een aapachtige voorouder, zoals sommige evolutionisten beweren? Zou de hobbit dan misschien een aparte mensensoort zijn die door een isolatie van honderdduizenden jaren is verworden tot H. floresiensis? Of zijn er andere verklaringen voor zijn vreemde uiterlijk en formaat?

Dit is het eerste deel van het artikel ‘Minimensjes: leefden er ooit hobbits op het eiland Flores?’ uit Weet 66. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine of koop het nummer in de webshop.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.