Algemeen

Laserspionage

Door

op

Heb je wel eens met je camera geprobeerd iemand op afstand te bespioneren? Je merkt dan dat je telkens beperkt bent door de maximale zoomkracht van je camera. Zelfs aan een gewone telescoop zitten grenzen. In China zijn wetenschappers die daar een oplossing voor hebben gevonden.  

Wetenschappers in China hebben een Single-photon LiDAR-systeem ontwikkeld. Dit is een telescoop met een laser, zie a en b in de bovenstaande foto. Deze laser stuurt lichtdeeltjes (fotonen) naar het object dat je bekijkt. De fotonen weerkaatsen tegen het object en via de telescoop, spiegels en lenzen komen ze terug op een detector. Met behulp van een algoritme wordt er een beeld gevormd, hierbij geldt dat 1 foton voor 1 pixel. Deze wiskundige formule is samengesteld door te kijken naar de afstand die de fotonen moeten afleggen en de snelheid waarmee die zich voortbewegen. Hierdoor weet de computer precies welke fotonen hij moet gebruiken om een beeld te vormen van het  object.

Dit systeem is getest door vanaf de twintigste verdieping van een flatgebouw op Chongming-eiland  een foto te maken van een wolkenkrabber 45 kilometer verderop (zie foto hierboven). In de stad Shanghai, waar de wolkenkrabber staat, hangt veel smog. Dit, in combinatie met de grote afstand, zou het voor een gewone camera onmogelijk maken om een duidelijke foto te schieten. Het lasersysteem kon het echter wel en vormde een goed beeld van de wolkenkrabber, waarin zelfs de ramen duidelijk zichtbaar waren.

Eén pixel meet 60×60 centimeter. Niet slecht, als je bedenkt dat deze ‘foto’ op 45 kilometer afstand is gemaakt.

Met de verkregen resultaten zouden de wetenschappers het systeem zo kunnen perfectioneren dat er met weinig licht over honderden kilometers heldere foto’s kunnen worden gemaakt, zelfs 3D-beelden!

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.