Mens

In Weet Magazine: Drie ouders – kan dat zomaar?

op

Het terrein van de menselijke voortplanting blijft boeien. Met reageerbuisbevruchting (ivf) liep Engeland in 1978 voorop. En weer staat dat land vooraan. Nu met ‘drie-ouder-ivf’. Wat is dat precies? En is het wel verantwoord?

Het Britse House of Lords ging op 24 februari 2015 met 280 stemmen voor en 48 tegen akkoord met een wetswijziging. Hierdoor werd een speciale ivf-procedure mogelijk die moet voorkomen dat ouders ongeneeslijke ziekten aan hun kinderen doorgeven. Daarbij gaat het om bepaalde mitochondriële ziekten (mt-ziekten). Bij deze zogenoemde ‘drie-ouder-ivf’ ontvangen de kinderen (zoals de naam al verklapt) erfelijk materiaal van drie ‘ouders’.
De nieuwe wet werd in oktober van kracht. Daarmee is Groot-Brittannië het eerste land waar deze speciale procedure legaal is. Weer de primeur! Maar… is het ethisch wel verantwoord?

Wat zijn mt-ziekten?
Mitochondriën zijn celorganellen die voor de energieproductie zorgen. Mt-ziekten tasten het functioneren van deze mitochondriën aan. Eenvoudig gezegd: bij cellen met zieke mitochondriën is de batterij kapot. Hij laadt heel langzaam op, is maximaal halfvol of is snel weer leeg en beschadigt het lichaam met zijn afvalstoffen. Daar hebben mensen met mt-ziekten dus last van.
Kinderen met mt-ziekten worden doodmoe geboren en zijn dan ook abnormaal rustig. Er zijn verschillende lichamelijke klachten, zoals spierverval, oogproblemen, doofheid, verhoogd hartritme en epileptische aanvallen (absences). Ondersteunende behandelingen kunnen deze progressief verlopende ziekten niet stoppen.
Mt-ziekten komen voor bij 1 op de 8.500 personen wereldwijd. In Nederland worden per week 1 tot 2 kinderen met zo’n aandoening geboren. Helaas overlijdt de helft daarvan voor het tiende jaar; 70% haalt de volwassen leeftijd niet.

Hoe werkt het?
Bij 15% van de gevallen wordt de mt-ziekte veroorzaakt door fouten in het mtDNA. In die gevallen zou de ziekte dus genezen kunnen worden door de mitochondriën te vervangen. Bij een mens dat al geboren is, is dat onmogelijk, maar rond de bevruchting kan het nog wel. Met deze nieuwe techniek wordt de celkern uit een rijpe eicel van de moeder overgezet naar een eicel van een andere vrouw, waar gezonde mitochondriën in het cytoplasma aanwezig zijn. Daarna wordt het sperma van de vader toegevoegd. De 23 chromosomen van een spermacel worden samengevoegd met de 23 chromosomen uit de celkern van de moeder, waardoor een complete set van 46 chromosomen ontstaat, kenmerkend voor een individu. Dit alles gebeurt binnen de eicel van een donor. Het resultaat? Een kind dat nagenoeg alle eigenschappen van de ouders heeft: haar ogen, zijn neus, maar met de gezonde mitochondriën van de donor.

Meer weten over dit onderwerp? Je leest het in het februarinummer van Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.