Algemeen

Je geheugen kan het hele internet opslaan

op

Hersenen zijn altijd een grote bron van inspiratie geweest. Nog steeds kan geen enkele computer met zo weinig energie zo veel data opslaan en verwerken. ‘Goed ontworpen’, zul je zeggen. Maar waarom je hersenen zo efficiënt zijn en wat de echte opslagcapaciteit is? Dat bleef lang onbekend. Gelukkig neemt ook die kennis nu in rap tempo toe.
Wetenschappers hebben een belangrijke stap gezet om de menselijke hersenen te kunnen doorgronden. En wat ze ontdekten doet hen versteld staan. Je hersenen blijken een enorme opslagcapaciteit te hebben; wel 10 keer groter dan gedacht! Het is genoeg om alle informatie op het hele(!) internet in op te slaan.

Om dit onderzoek te kunnen doorgronden, moet je eerst wat meer weten over de werking van de hersenen. Je hersenen bestaan grotendeels uit zenuwcellen (neuronen). Die zenuwcellen zijn er om gegevens te verwerken die via speciale banen vanuit je hele lichaam je hersenen bereiken. Ze kunnen signalen ontvangen en ook weer aan elkaar doorgeven. Doorgaans is een zenuwcel via synapsen met wel duizend andere zenuwcellen verbonden. De signalen die ze aan elkaar overbrengen kunnen zowel elektrisch als (neuro)chemisch van aard zijn.

Onderzoekers van het Salk Institute for Biological Studies bestudeerden de werking van de hersenen en ontdekten hoe complex en divers deze zenuwcellen en synapsen zijn. Ze kwamen erachter dat het formaat van de synapsen véél meer variatie kent dan eerder gedacht. Waar eerst werd uitgegaan van slechts een paar varianten bleken er nu wel 26 verschillende formaten te zijn! In computertermen gesproken: waar men eerst uitging van een maximale verwerking van één of twee bit, blijkt dat nu ineens 4,7 bit te zijn. Er zijn nu namelijk veel meer unieke combinaties mogelijk waardoor er veel meer informatie kan worden opgeslagen dan gedacht.
De onderzoekers zijn aan het rekenen geslagen. Aan de hand van deze gegevens komen ze eropuit dat je hersenen maar liefst één petabyte kunnen opslaan; ofwel 1000 terabytes. Dat is écht heel erg veel. Als je een harddisk van een petabyte vol zou zetten met MP3’s van doorsnee formaat dan zou het tweeduizend jaar duren voordat je alle muziek geluisterd hebt!

Weet meer:
http://www.salk.edu/news-release/memory-capacity-of-brain-is-10-times-more-than-previously-thought/

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.