Algemeen

Je bent wat je je voelt?

Door

op

Wie bepaalt wat rechtgeaard is, op seksueel gebied? Of mag je dat gewoon lekker zelf weten? Dat laatste vertolkt de geest van de tijd. Velen denken dat ze nu eenmaal met een bepaalde seksuele voorkeur geboren zijn. Maar trek die lijn eens door… Geldt dat ook voor pedofielen? Daar voelt de meerderheid gelukkig dat die te ver gaan. Is dat gevoel van die meerderheid dan nog het enige wat kinderen beschermt? Of doet de wetenschap ook handreikingen? Is er geen absolute waarheid over seks?

Om maar meteen klare wijn te schenken: natuurlijk is er waarheid over seks. De
Amerikaanse artsen Joe McIlHaney en Freda McKissic Bush schrijven daarover
in hun boek Verstrikt. Met een enorme hoeveelheid wetenschappelijke data
tonen deze gynaecologen aan dat het brein tijdens seksuele activiteit chemische
stoffen aanmaakt die partners emotioneel en fysiek aan elkaar verbinden. Aanraking doet iets met je brein. De binding is zo sterk dat, zelfs nadat een serieuze romantische relatie wordt verbroken, hersenscans van (de fysieke) pijngebieden dat al laten zien. Verbreking van deze binding kan een depressie veroorzaken en maakt het moeilijker om je in de toekomst aan iemand anders te binden. Het is als de kleefkracht van plakband; die wordt minder naarmate je de tape hergebruikt. Dit is een krachtig argument tegen partnerswitch. Weet schreef er eerder over (www.weet-magazine.nl/verstrikt1, www.weet-magazine.nl/verstrikt2).

Onzinnige uitspraken over seks kun je dus afschieten door wetenschappelijke
feiten naar voren te schuiven. Dat is nodig, want het zal je vast niet zijn ontgaan: er komen allerlei modieuze ideeën op. Over de manier waarop je naar de genders kijkt bijvoorbeeld. Zo zou – volgens een onderzoek dat in 2019 is gepubliceerd – 53% van de Amerikanen vinden dat mensen het heren- of damestoilet mogen gebruiken, al naar gelang hoe die mensen zichzelf identificeren. Wat kun je hier tegen inbrengen? Doet de wetenschap misschien handreikingen?

Dat kun je lezen in het volledige artikel, dat je hieronder gratis kunt downloaden.

Dit artikel verscheen eerder in Weet Magazine 61.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.