Geologie

In Weet Magazine: Wat is de echte berg van Noach: Ararat of Judi?

op

Vraag een christen waar de ark van Noach is gestrand en de kans is groot dat je als antwoord ‘de Ararat’ krijgt. Generaties zijn opgegroeid met het idee dat deze hoogste berg van Turkije de Bijbelse locatie is. En door de jaren heen zijn er tientallen expedities geweest, op zoek naar de restanten van de ark. Maar is de Ararat wel wérkelijk de berg waar je moet zoeken?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er zijn bar weinig historische aanwijzingen dat de Araratberg in Turkije de Bijbelse plaats is waar de ark strandde. Bijna alle verwijzingen naar deze berg als zijnde de plek van de ark dateren van na Christus. Waarschijnlijk vraag je je af hoe het dan mogelijk is dat de berg zo populair is als arklocatie. Het antwoord vind je in de geschiedenis.
In het jaar 301 n.Chr. was Armenië het eerste land ter wereld dat het christendom als staatsgodsdienst erkende. De gekerstende Armenen projecteerden de Bijbelse geschiedenis over de ark op de hoogste berg in hun omgeving: Masis (Ararat). In de middeleeuwen werd deze gedachtegang nog meer aangewakkerd, waardoor het bijna gemeengoed werd.
Dat is verbazingwekkend als je je beseft dat er vóór de middeleeuwen niet één historicus naar deze specifieke berg verwees. Er is zelfs twijfel of de vulkanische berg Ararat er al in zijn huidige vorm was ten tijde van de zondvloed, aangezien vloedsedimenten en -fossielen op de berg ontbreken, terwijl je die wel op andere bergen aantreft. De berg is mogelijk dus zelfs veel te jong om de berg van de ark te zijn.

Welke dan wel?
Er is een andere berg die tegenwoordig bij het grote publiek vrijwel onbekend is, maar die historisch gezien een veel grotere kanshebber is om de plek van de ark zijn: de berg Judi. Deze ligt een stuk zuidelijker dan de Ararat, in het gebied waar tegenwoordig Turkije, Syrië en Irak aan elkaar grenzen. Zijn er historische verwijzingen naar deze berg? Jazeker, en ze dateren van vóór de tijd dat de Ararat de show begon te stelen.

Meer weten over de échte ‘berg van Noach’? Je leest het in het decembernummer van Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.