Natuur

In Weet Magazine: Snuffelen naar ziektes

op

Dat honden in staat zijn bepaalde ziektes bij mensen op te sporen, was bekend. Nieuw onderzoek van KNGF Geleidehonden en het VUmc lijkt nu echter ook aan te tonen dat ze darmkanker kunnen ruiken. Hoe leer je een hond dat? En betekent dat dat binnenkort elk ziekenhuis zijn eigen kennel heeft?


Als het luik zich opent komt detectiehond Glenny met kraaloogjes en kwispelende staart verwachtingsvol ‘de trainingsruimte’ in lopen. Nog enkele seconden scheiden haar van de beloning: een speeltje waar ze enorm veel plezier aan beleeft, en een flinke knuffel van haar trainer. Een roestvrijstalen, cirkelvormige proefopstelling (carrousel), met daarin acht buisjes met watjes die ‘besmet’ zijn met ontlastingsgeur van patiënten, vormt de uitdaging. Binnen drie tellen blijft Glenny bij een van de buisjes zitten en wacht ze op haar speeltje. Raak! Het blijkt precies het buisje van de darmkankerpatiënt te zijn.

„Binnen drie tellen blijft Glenny bij een van de buisjes zitten en wacht ze op haar speeltje.”
Glenny is in staat in meer dan 90% van de tests goed te scoren; zowel bij de buisjes waarbij ze moet blijven zitten (90%) als bij buisjes waar ze aan voorbij moet gaan (91%). Dat percentage is hoger dan de diagnosescores die worden behaald met duur onderzoeksmateriaal!

Parkinson ruiken
Volgens hondentrainster Danielle de Jonge van KNGF Geleidehonden, vanaf het begin (2013) betrokken bij het onderzoek, komt het idee om honden in te zetten bij de diagnose van ziektes niet uit de lucht vallen: „Bepaalde ziektes geven een bepaalde geur af. Het is bekend dat mensen met diabetes die tegen een hypo (te lage bloedsuiker, -red) aan zitten, naar aceton kunnen ruiken. Bekend is ook het verhaal van een vrouw die de geur van parkinson kan ruiken. In Engeland is onderzoek gedaan met honden die in staat bleken om aan de hand van urinegeuren blaas- en prostaatkanker op te sporen. En in Noorwegen wordt onderzoek gedaan naar het detecteren van longkanker in ademmonsters.”

Chemicaliën
Toen de afspraken voor het onderzoek eenmaal waren vastgelegd en het plan voldoende was beschreven, werden de honden geselecteerd. Daniëlle: „Dat waren er in het begin vijf. Nu, in de laatste fase, worden daar nog drie aan toegevoegd. In principe kan elke hond voor dit doel worden getraind. We hebben nu onder andere twee cockerspaniëls en twee afgekeurde blindengeleidehonden voor dit onderzoek opgeleid. Erg belangrijk is dat de hond graag wil spelen en zoeken, en dat hij dit met volle overgave doet. Daarnaast moet hij een klik met de trainer hebben. De hond moet je ten volste vertrouwen, en andersom. Hij moet bereid zijn om zijn spel, want dat is het, samen met jóu te spelen.”

Leerproces
Daniëlle vindt het een interessant project. „Het leerproces van de hond bestaat uit verschillende fases. Elke keer is het weer spannend. We maken de honden eerst gek op het speeltje.” Daarvoor gebruiken ze een zogenaamde KONG, een speeltje waar je iets lekkers voor je hond in kunt stoppen. Doordat het dier ermee speelt valt de traktatie eruit. „We maken plezier en laten de honden merken dat het speeltje hét item is waardoor ze het naar hun zin krijgen.” De honden raken op deze manier ook gewend aan de geur van het speeltje zelf. „Daarna verstoppen we het bijvoorbeeld in een weiland; in ieder geval ligt het op een heel andere plaats dan de tot dan toe gebruikte ruimte. De honden moeten het zoeken en wij tonen ons dan dolblij als ze het gevonden hebben. Die vreugde-uiting vindt de hond plezierig en is onderdeel van de training.”
Dit is een selectie uit een artikel dat verscheen in Weet Magazine.
Meer weten? Je leest het in Weet Magazine december 2016.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.