Mens

In Weet Magazine: Overleven in de bergen

op

Skiërs kiezen er steeds vaker voor om de vrije natuur buiten de pistes op te zoeken. Zo zou je de schoonheid van de bergen pas écht kunnen beleven. Maar: is het wel veilig? En wat kun je doen om je te beschermen tegen de verwoestende kracht van de natuur? Een Weet-medewerker nam de proef op de som…

Het hoogste en grootste skigebied van de Franse alpen is Val Thorens. Om uit te zoeken hoe gevaarlijk off-piste skiën is, ga ik mee met een expert. In het bergdorp staat onze gids en skileraar al klaar. De zongebruinde Fransman van halverwege de twintig belooft me alle ins en outs bij te brengen.

Overlevingspakket
Meteen krijg ik een rugtas in handen. Het is mijn overlevingspakket. Er zitten spullen in die van levensbelang zijn:
• Een lawinepieper. Met dit kastje kunnen anderen mij (globaal genomen) opsporen wanneer ik onder de sneeuw kom. Ik zou er zelf ook iemand mee kunnen opsporen.
• Een sonde. Dat is een inschuifbare stok waarmee je (door te prikken) de exacte positie van een lawineslachtoffer kunt bepalen.
• Een schep waarmee je iemand uit de sneeuw kunt halen.
• Een airbag in je rugzak. Niet om – zoals bij een auto – een botsing te verzachten, maar om ervoor te zorgen dat je bij een lawine in de bovenste sneeuwlaag blijft waardoor je gemakkelijker te vinden bent.

Zelf had ik ook wat spullen meegenomen die mijn overlevingskans vergroten, namelijk
• Goede kleding, waaronder een helm en skibril.
• Voldoende eten en drinken.
• Een opgeladen telefoon. Bij een ongeluk is de eerste stap: het bellen van de hulpdiensten.
• Een kaart van de omgeving en een kompas.

Securité des pistes
Vrijwel direct na het uitpakken van de rugtas stelt mijn gids me gerust: „Gezien de condities van de sneeuw verwacht ik dat er geen lawines zullen voorkomen. Laten we naar de centrale plaats voor off-piste skiën gaan: de securité des pistes.” Dat zou het startpunt moeten zijn voor iedereen die zich buiten de pistes wil gaan bevinden. Helaas doet niet iedereen dat. Waarom het verstandig is om dat wél te doen? Ten eerste omdat je daar kunt doorgeven welke route je neemt. Dan is bij vermissing meteen duidelijk waar men zoeken moet. Ten tweede kun je daar de sneeuwcondities bekijken. Bij het securité des pistes worden kaarten en schema’s getoond die je meer kunnen zeggen over de risico’s in de omgeving.

Als ik mijn gids naar de risico’s vraag, geeft hij een overwogen antwoord. „Skiën buiten de pistes is niet zonder risico’s, maar ze zijn wel goed te beheersen.” Onderzoek van het Amerikaanse Utah Avalanche Center laat zien dat skiën buiten de pistes niet gevaarlijker hoeft te zijn dan autorijden; als je maar voorzorgsmaatregelen treft en rekening houdt met de sneeuwcondities. „Helaas gebeuren er veel ongelukken omdat mensen dat nalaten.

Meer lezen over veiligheid buiten de pistes? Of ben je benieuwd wat je moet doen wanneer je de nacht moet doorbrengen in een sneeuwgebied? Je leest het in het decembernummer van Weet Magazine.

Vul hieronder uw gegevens in

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js“></script> <script type=”text/javascript” src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/areas/frontend/scripts/iframeResizer.min.js“></script> <script> jQuery(function($){ $(“.AboIframeabonneerACTIE4″).iFrameResize([{ autoResize: true, enablePublicMethods: true, sizeWidth: false, log: true, interval: 36, checkOrigin: false }]); }) </script> <iframe id=”AboIframeabonneerACTIE4″ class=”IframeSizeVer AboIframeabonneerACTIE4″ src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/abonneer/weetmagazine-ACTIE4/nl-BE?stylesheet=/Form/Areas/FrontEnd/Content/CSSalt/weetmagazine.css&codekorting=hide” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.