Algemeen

In Weet Magazine: Mysterieuze monsters

op

Ze zijn wereldberoemd en worden Bigfoot, yeti of Nessie genoemd. Het enige probleem: hun bestaan is nooit aangetoond. Dat weerhoudt fanaten er niet van jacht op de monsters te blijven maken. Welkom in de bijzondere wereld van de cryptozoölogie.

Geen meer in Schotland is bekender dan Loch Ness. Dat komt niet doordat het mooier is dan de duizenden andere. De reden van de roem is een monster dat zich in het ruim tweehonderd meter diepe water zou ophouden. Deze geruchten trekken jaarlijks honderdduizenden mensen naar het duistere, dertig kilometer lange meer. De meeste bezoekers zullen geen snars van de verhalen over het monster van Loch Ness geloven, maar intussen scoren ze wel een souvenir en de meesten turen toch ook maar eventjes over het uitgestrekte water want… ‘je weet maar nooit’!

Wat is een cryptodier?
Het imaginaire idool in het Schotse meer voldoet perfect aan de eisen die aan een cryptozoölogisch dier worden gesteld. De belangrijkste daarvan: hij moet nog onbekend zijn (crypto), ofwel zijn bestaan moet nog onbewezen zijn. Een cryptodier mag enkel leven in verhalen en geruchten, gebaseerd op onbevestigd, meestal korrelig en vaag foto- en filmmateriaal en vermeende resten, verzameld door avonturiers en ontdekkingsreizigers. Als een cryptodier onverhoopt tóch echt opduikt, zoals de okapi en de kangoeroe, wordt het meteen van de lijst afgevoerd. Het is overbodig te zeggen dat dat zelden gebeurt.

Bigfoot
Net als het monster van Loch Ness, is ook de Noord-Amerikaanse aapachtige Bigfoot een onbewezen cryptodier. Hoewel, onbewezen? Er zijn in 1967 in Californië toch bewegende beelden gemaakt van een groot harig wezen dat rechtop loopt 
(www.weet-magazine.nl/bigfoot)? Volgens sommigen zie je in het op internet circulerende clipje gewoon een lolbroek in een apenpak, maar vreemd genoeg heeft nog niemand in de afgelopen halve eeuw het beeldmateriaal als fake onderuit kunnen halen. Net zomin als dat er iemand is geweest die daarna ooit met even ‘duidelijke’ beelden wist te komen.
Je kunt niet checken of het allemaal echt is. En waarom zetten de filmmakers eigenlijk geen val? Dan kunnen zij de Bigfoot bij daglicht met haarscherpe beelden aan de wereld tonen. Wellicht is het niet de meest diervriendelijke methode maar voor het bewijs van een dergelijk legendarisch dier is dat wellicht acceptabel?

Meer weten over deze en andere cryptodieren?
Je leest het in het augustusnummer van Weet Magazine dat op 9 augustus verschijnt.

 

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.