Techniek

In Weet Magazine: Less is more: Niet dodelijke wapens

op

In plaats van een waterkanon gebruikt de Amerikaanse politie sinds een aantal jaar een herriekanon om relschoppers weg te jagen. En de Belgische politie heeft een geweer aangeschaft dat ‘peper’-granaatjes afschiet. Het zijn maar twee voorbeelden van niet-dodelijke wapens die de politie gebruikt. Weet zet de nieuwste ontwikkelingen voor je op een rijtje.

Politiegeweld haalt regelmatig de krantenkoppen. In Nederland, maar vooral in de Verenigde Staten. De schietpartij in Dallas en Baton Rouge, waarbij zwarte Amerikanen ‘wraak’ namen door blanke agenten neer te schieten, bracht het grote aantal dodelijke slachtoffers extra onder de aandacht. Gemiddeld worden iedere dag drie Amerikanen doodgeschoten door agenten: in 2014 vielen 1167 doden, in 2015 1196 en in de eerste helft van 2016 stierven 609 personen. Verhoudingsgewijs zijn veel slachtoffers zwart.
„Er zijn tests gedaan met een lijmgeweer, maar het wapen bleek te link.”

Het is niet verbazingwekkend dat de Amerikaanse burgerrechtenbeweging verandering eist: ‘In een land dat moe is van het dagelijks vermoorden van ongewapende burgers door de handen van wetshandhavers, moeten we alternatieven voor dodelijk geweld vinden.’ Ook in Nederland klinkt dat pleidooi, bijvoorbeeld uit de mond van de politievakbond ANPV. Zo meldde minister Van der Steur van Justitie dat de Nederlandse politie bezig is met een „‘less than lethal’-project”.
Onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een aparte afdeling voor onderzoek naar nieuwe wapens: het Non-Lethal Weapons Program. Zo worden er tests gedaan met een lasergeweer, luchtdrukkogels voor gebruik tegen personen en een apparaat dat de elektronica van voer- en vaartuigen ontregelt.
Andere tests zijn gedaan met een lijmgeweer, maar het wapen bleek te gevaarlijk. Mensen konden stikken als ze de superlijm op hun mond en neus zouden krijgen. Stinkbommen en verschillende soorten granaten lijken evenmin geschikt voor gebruik door agenten. Dan lijken het Belgische wapen FN 303, het herriekanon LRAD en het hittewapen ADS stukken veiliger.
We beschrijven in deze InZine alvast een van de drie wapens:

DE ‘PEPPERSHOT’

De FN 303 wordt pas sinds vorig jaar gebruikt door de politie van België, Finland en Luxemburg. In België leidde dat overigens al snel tot een rel, omdat agenten het wapen gebruikten tegen een 14-jarig meisje in een asielzoekerscentrum. Volgens de politie was het meisje „helemaal over haar toeren” en dreigde ze „haar polsen door te snijden”. Het meisje hield gelukkig alleen een blauwe plek aan het schot over.

De FN 303 wordt door de Belgische Fabrique Nationale de Herstal gemaakt. Het wapen is zo’n dertien jaar oud en ziet eruit als een paintball-geweer met een dikke loop. In een ronde trommel onder de loop bevinden zich vijftien ‘bolletjes’; de kogels van zo’n twee centimeter lang. Een kleine fles met perslucht zorgt voor de benodigde luchtdruk van 200 bar om de projectielen ruim vijftig meter ver te kunnen schieten. Bij het afschieten van de kogel komt geen hitte vrij.
Een voordeel van dit wapen is de mogelijkheid om de munitie aan te kunnen passen aan de omstandigheden. De fabrikant levert namelijk vijf verschillende soorten kogels (zie onder): één met alleen kleine, bismut balletjes (hagel) en de andere vier met hagel en diverse soorten verf of poeder.
“Minder dodelijk wil niet zeggen dat het niet gevaarlijk is.”
‘Minder dodelijk’ wil niet zeggen dat het wapen niet gevaarlijk is. Er is al een vrouw overleden na een schot met de FN 303. Een ME’er schoot de vrouw in het oog. De ernstige bloeding werd haar fataal, omdat de ambulance niet door de mensenmassa heen kon komen. De fabrikant werd aansprakelijk gesteld en betaalde een schadevergoeding van tien miljoen dollar.

Dit is een selectie uit een artikel dat verscheen in Weet Magazine.
Benieuwd naar de rest van dit artikel? Je leest het in Weet Magazine december 2016.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.