Natuur

IN WEET MAGAZINE: IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET

op

Roofvogels zijn beroemd om hun gezichtsvermogen. Ze zijn in staat hun prooi op grote afstand waar te nemen. Maar God heeft ook de ogen van andere vogelsoorten voorzien van bijzondere eigenschappen waardoor zij bijvoorbeeld weer heel goed hun belagers kunnen opmerken. Ze hebben twee ‘ogen’ in elk oog bijvoorbeeld…

Wat zou een buizerd die hoog in de lucht zweeft allemaal zien? Welk beeld heeft dit dier van zijn omgeving? Vogels zien veel meer dan alleen het panoramische beeld dat je vanuit een vliegtuig hebt. Om te beginnen zien ze veel meer kleuren dan mensen. Naast de gewone kleuren kunnen zij ook (voor mensen onzichtbare) kleuren in het ultraviolette deel van het spectrum zien. Dit is mogelijk doordat vogels vier verschillende typen kleurgevoelige cellen – kegeltjes – in hun netvlies hebben, en mensen maar drie.

Het is moeilijk om je een voorstelling te maken van kleuren die je nooit hebt gezien, laat staan van hoe die zouden overkomen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat vogels ultraviolette kleuren kunnen zien die aanwezig zijn in de veren van andere vogels en bij plantenonderdelen, zoals bloemen, vruchten en bessen. Dat kan een belangrijke rol spelen bij het vinden van een partner of voedsel.

Arendsogen
Als groep hebben vogels de beste ogen van alle gewervelde dieren. Men schat dat vogels gemiddeld drie keer scherper kunnen zien dan mensen. Vliegenvangers zien insecten, haviken nemen andere bewegende prooien op grote afstand waar. En zaadeters zien piepkleine hapjes die mensen over het hoofd zullen zien.

Een van de verklaringen voor die scherpe blik is dat vogels heel grote ogen hebben. Bij mensen maken de ogen ongeveer 2% uit van het gewicht van het hoofd, maar bij vogels kan dat wel 15% zijn. Een andere eigenschap van hun ogen is dat die relatief platte lenzen hebben. Die zitten bovendien verder van het netvlies (retina) af, zodat er sprake is van telescoopwerking.

inzet-300dpi_editie32

Een fovea is een kleine groef in het netvlies met een extra hoge dichtheid van kleurgevoelige kegeltjes. Hierdoor is het de plaats met het scherpste beeld. Bij mensen en zoogdieren zit de fovea ongeveer in het midden van het netvlies. Daarom heeft het de naam fovea centralis gekregen. Bij vogels met twee fovea’s zit er eentje in het midden van het netvlies en die is opzij gericht. De tweede fovea zit aan de zijkant van het netvlies en die kijkt vooruit (zie afbeelding boven). Dit is dus net alsof vogels twee ogen in ieder oog hebben zitten; eentje die naar voren kijkt met binoculair beeld en de ander die opzij kijkt.


Dit is een selectie uit een artikel dat verscheen in Weet Magazine.
Meer weten? Je leest het in Weet Magazine oktober 2016.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.