Natuur

In Weet Magazine: Hoe kleuren je manipuleren

op

Kleuren beïnvloeden je meer dan je denkt. Eet bijvoorbeeld maar eens een blauwe biefstuk en je zult ontdekken dat die vies smaakt, terwijl er alleen maar een kleurstof overheen is gegaan die niets met de smaak doet. Toch is de beleving anders. Hoe komt dat?

Kleuren laten je dingen doen zonder dat je goed beseft waarom. Koele en warme kleuren activeren verschillende hersendelen. Ze zetten je hersenen aan het werk en laten je handelen – of de realiteit op een bepaalde manier beleven – zonder dat je je daarvan bewust bent. Hierover schrijft de Franse kleurenexpert Jean-Gabriel Causse in zijn boek De verbazingwekkende invloed van kleuren.

Kleurbeleving
Koele kleuren maken je rustig, zegt men in de volksmond. Wetenschappers zeggen het chiquer: kleuren met een korte golflengte (blauw, paars) stimuleren het parasympatisch zenuwstelsel. Ze zetten het lichaam ertoe aan om de bloeddruk, de hartslag en het ademhalingsritme te vertragen. En die vertraging is nodig om te kunnen ontspannen.
Andere studies bevestigen dat rood juist weer leidt tot een snellere polsslag, een hogere bloeddruk, meer oogknipperen en een snellere ademhaling. Een rode omgeving zou de bio-elektrische activiteit in het lichaam met 5,8% en de spierkracht met 13,5% verhogen. Dat is niet gering! Reden te meer om iemand ‘die een rode waas voor ogen heeft’ te mijden…

Met die kennis in het achterhoofd kun je naar je omgeving kijken. Stel, je hebt een timmerbedrijf en ’s winters moet je ook in de werkplaats zijn. Maakt het dan uit welke kleur je de werkplaats geeft? Jean-Gabriel Causse zegt van wel, en hij onderbouwt dat met studieresultaten. Als het gaat om de beleving van de omgevingstemperatuur, zijn er indrukwekkende verschillen tussen een ruimte met een koele en een met een warme kleurstelling. Wanneer je je werkplaats namelijk vooral roodoranje kleurt, ervaar je de omgevingstemperatuur 3 tot 4°C hoger dan in een blauwgroen geverfde werkplaats. Dat geldt natuurlijk ook binnenshuis. Kies je voor een overwegend rood vertrek, dan zet je de thermostaat lager dan wanneer je kamer voornamelijk blauw is. En dat kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de energierekening.

Roze ontspant
Zoals gezegd kunnen kleuren ook je gedrag veranderen. In zijn boek haalt Causse daarvan sprekende voorbeelden aan. Een daarvan is deze:
Alexander Schauss, wetenschapper en directeur van het American Institute for Biosocial Research, wist in 1979 de commandanten Miller en Baker van het detentiecentrum van de Amerikaanse marine in Seattle over te halen om de muren van de cellen roze te laten schilderen. Je kunt je voorstellen dat het niet eenvoudig is om dit experiment uit te voeren in de machowereld van het leger. Toch was het de moeite meer dan waard. Volgens het rapport, dat na een proef van vijf maanden aan de marineleiding werd overhandigd, was krap een kwartier blootstelling aan deze kleur genoeg om de agressiviteit van gedetineerden minstens dertig minuten te verminderen. En dat vergemakkelijkte het werk van het personeel natuurlijk. Eenmaal uit de roze cel bleven de effecten minstens nog een halfuur merkbaar.
Niet voor niets zijn roze tinten ook steeds meer te vinden op de muren van scholen voor hyperactieve kinderen. „Roze brengt de hartslag, de bloeddruk en de pols omlaag. Het is een rustgevende kleur die je energie wegneemt en agressiviteit vermindert,” concludeert Schauss dan ook.

Creatief met blauw
Wil je creatiever worden en zit je veel achter de pc? Maak dan de achtergrond van je bureaublad blauw. Dit zorgt ervoor dat je creatiever bent dan wanneer je kiest voor bijvoorbeeld rood. Ook zorgt de blauwe achtergrond ervoor dat je eenvoudige taken beter uitvoert.

Dit is een selectie uit een artikel dat verscheen in Weet Magazine. Meer weten? Je leest het in het juninummer van 2016.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.