Algemeen

Hoe werkt een vaccin?

Door

op

Je kunt deze dagen geen krant of website openen of het gaat over vaccinatie. Medicijnfabrikanten en laboratoria werken er keihard aan om zo snel mogelijk een werkend vaccin tegen COVID-19 te krijgen. Of je nu zelf gevaccineerd zou willen worden of niet: belangrijk is de vraag of je weet hoe een vaccin werkt. Welke soorten zijn er? En wat is immuniteit eigenlijk?

Zodra je met een virus besmet raakt, identificeert je lichaam – tenminste, als je gezond bent – de antigenen ervan. Antigenen zijn de kenmerkende uitsteeksels aan de buitenkant van het virus. Je lichaam gaat daar, ter bescherming, antilichamen voor aanmaken.

Barrières
De antilichamen aanmakende B-cellen (zoals die heten) zijn echter niet de enige barrière waar een virus doorheen moet om je ziek te kunnen maken. Er zijn er zeker nog vier.

  • De epitheliale barrière, die bestaat uit de bescherming die huid, slijmvliezen en longen bieden.
  • De Natural Killer T-cellenbarrière (NKT). Deze cellen worden ondersteund door interferonen; dat zijn natuurlijke eiwitten die door geïnfecteerde cellen worden afgescheiden. Samen zorgen ze voor een sterke, effectieve afweerreactie waarbij geïnfecteerde cellen worden ‘gelabeld’ en daarna vernietigd.
  • Het complementsysteem, bestaande uit eiwitten die – als in een kettingreactie – immuuncellen activeren zodra er een ziekteverwekker binnendringt. Het complementsysteem activeert ook vreetcellen (fagocyten). Dat zijn cellen die ziektekiemen en dode of stervende cellen opslokken en verteren. Ze haken zich vast aan delen van binnendringende ziektekiemen.
  • Temperatuurverhoging of koorts, doordat cellen cytokinen (IL-1) uitscheiden. Dit remt de virusvermenigvuldiging.

Al deze systemen werken samen om ziekteverwekkers te kunnen stoppen.

Vaccinatiesymptomen
Met een vaccin proberen ontwikkelaars een natuurlijke immuunreactie actief uit te lokken, maar dan zonder dat je aan het echte, potentieel gevaarlijke virus wordt blootgesteld. Na een vaccinatie kan koorts optreden. Koorts is, zoals hierboven beschreven, de natuurlijke reactie op een virus; en dus ook op een afgezwakt virus of een virusdeeltje in een vaccin. Je lichaam is dan druk bezig met de aanval hierop. Dit moet leiden tot het opbouwen van immuniteit. Na een vaccinatie duurt het meestal enkele weken voordat het lichaam voldoende verdedigende witte bloedcellen (T- en B-cellen) heeft aangemaakt tegen het virus waarvoor de inenting is bedoeld. Dat betekent dat je de ziekte alsnog kunt krijgen wanneer je vlak voor (of net na) de vaccinatie met het virus zou zijn besmet. Dan heeft je lichaam nog niet genoeg tijd gehad om bescherming op te bouwen.

Een vaccin kan, net als medicijnen, bijwerkingen geven. Daarom eisen verschillende controlerende instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, maar ook meer regionale toelatingsorganisaties als het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), uitgebreide rapportage na elke testfase. Er zijn vaak tientallen ‘kandidaatvaccins’, die allemaal net een beetje anders zijn. Het merendeel valt in de testfase af. Hierdoor kan de ontwikkeling van een vaccin vele jaren duren; doorgaans 5 tot 10 jaar. In de loop van de tijd zijn er verschillende soorten vaccins ontwikkeld. Je kunt daarin zeven soorten onderscheiden…

Dit is het eerste deel van het artikel ‘Hoe werkt een vaccin?’ uit Weet 67. Wil je dit artikel verder lezen? Koop dan de nieuwe Weet in onze webshop. Wil je vaker Weet ontvangen? Neem dan nu een abonnement.

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.