Mens

Hoe overleefden Hongerwinterkinderen?

op

In de Hongerwinter van 1944-1945 was maar een kwart van het voedsel beschikbaar dat een mens nodig heeft. Toch kwamen er toen kinderen met een normaal geboortegewicht ter wereld. Hoe kan dat? DNA-onderzoek brengt nu aan het licht dat de groeibevorderende genen van Hongerwinterkinderen anders zijn afgesteld. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom zij op middelbare leeftijd meer kans op gezondheidsproblemen hebben.

Hongerwinterkinderen overleefden de ongunstige omstandigheden in de baarmoeder vermoedelijk dankzij aanpassingen aan hun DNA. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van Columbia University en Harvard University in Nature Communications.“De aangepaste groeigenen hielpen de Hongerwinterkinderen om de moeilijke omstandigheden in de baarmoeder te doorstaan. Maar deze aanpassingen hebben als bijwerking dat er een ongunstig ingestelde stofwisseling optreedt. De veranderde afstelling van deze genen gaat bijvoorbeeld gepaard met een hogere cholesterolspiegel in het bloed op 60-jarige leeftijd”, aldus onderzoeksleider Bas Heijmans, epigeneticus bij de afdeling Moleculaire Epidemiologie van het LUMC.

Groeigenen aangepast
De onderzoekers vergeleken op meer dan een miljoen plaatsen het DNA van Hongerwinterkinderen met dat van hun broers en zussen. Ze konden zo verschillen in de afstelling van genen nauwgezet in kaart brengen. De  DNA-aanpassingen die bij Hongerwinterkinderen optraden blijken een speciaal patroon te volgen.De onderzochte Hongerwinterkinderen waren allen rond de 60 jaar op het moment dat ze voor het onderzoek DNA afstonden. De groeigenen zijn dus levenslang anders afgesteld bij mensen die tijdens de Hongerwinter verwekt zijn. “Het afstellen van genen gebeurt voor een groot deel in de eerste weken na de bevruchting. Het besturingssysteem dat bepaalt welke genen aan en uit staan, wordt dan ingeregeld. Dit besturingssysteem (ook wel epigenetica genoemd) bestaat uit moleculaire dimmers op het DNA. Omstandigheden in de baarmoeder, zoals te weinig voedsel of stress van de moeder, kunnen leiden tot blijvende veranderingen in het besturingssysteem van het ongeboren kind”, aldus Heijmans.

Kritieke fases tijdens de zwangerschap
Het verloop van de prille zwangerschap kan op die manier gevolgen hebben voor de gezondheid later in het leven. “Dankzij ons onderzoek kunnen we kritieke fases in de vroege ontwikkeling aanwijzen die voor iedere zwangerschap van belang zijn. We onderzoeken nu of ongunstige omstandigheden van ongeboren kinderen vandaag de dag tot vergelijkbare veranderingen aan het besturingssysteem leiden als tijdens de Hongerwinter.”

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.