Algemeen

Historische winst computer

op

Googles computer algoritme Alpha Go heeft laatst een historische overwinning behaald. De computer versloeg de 19-jarige wereldkampioen Ke Jie in het spel go. Door computerdeskundigen wordt dit gezien als een zeer belangrijke stap voor kunstmatige intelligentie. Om het eeuwenoude bordspel go te beheersen is niet alleen een sterk analytisch vermogen nodig, ook creativiteit en intuïtie is van groot belang.

Al in 1997 won IBM’s computer Deep Blue voor het eerst van wereldkampioen schaken Kasparov. Bij het spel go was de mens de computer tot voor kort nog de baas. Het spel kent namelijk extreem veel mogelijkheden per zet. Daarom wordt er een groot beroep gedaan op intuïtie. Iets wat voor een computer te lastig te leren is.

Toch ging Google aan de slag om een algoritme (een soort computerprogramma) te ontwikkelen dat wel succesvol zou kunnen zijn voor go. Daarvoor was een programma nodig dat zichzelf kennis kon bijbrengen, in dit geval door het spelen van miljoenen potjes go om hieruit zelf te leren wat wel en wat niet werkt. Daarbij gebruikte het algoritme zogenaamde ‘deep neural networks’, dit zijn verbindingen die vergelijkbaar zijn met die in het menselijk brein.

Ke gaf aan het verliezen van een computer een vreselijke ervaring te vinden. Hij dacht dat dit nooit mogelijk zou zijn. Voor de rest van de wereld zou deze winst juist mooie gevolgen kunnen hebben. Het laat namelijk zien hoe ver kunstmatige intelligentie al is. Als zelfs met go kan worden gewonnen van de wereldkampioen, dan zou er nog veel meer mogelijk moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan het nog beter besturen van auto’s, maar ook het oplossen van zeer ingewikkelde wetenschappelijke, technische en medische problemen.

De grote vraag die daarbij speelt is of computers op alle vlakken ‘slimmer’ kunnen worden dan mensen. Voor de stroming die ervan uitgaat dat de mens zijn brein is (al wat je bent wordt bepaald door je hersenen) zal het antwoordt waarschijnlijk ‘ja’ zijn.

Voor christenen zal het antwoord wat genuanceerder zijn. Natuurlijk spelen je hersenen een grote rol. Het is echter je geest en onze je tot God, en je omgeving, die je maakt tot wie je bent. Deze factoren zijn van grote invloed op je mogelijkheden, prestaties, welzijn en kennis van goed en kwaad. Het is niet aannemelijk dat deze volledig te vangen zullen zijn in een algoritme. Dat computers mensen kunnen verslaan bij een bordspel wil dus niet zeggen dat ze op alle gebieden menselijk vernuft kunnen vervangen. Het blijven immers gewoon machines.

https://www.theguardian.com/technology/2017/may/23/alphago-google-ai-beats-ke-jie-china-go

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.