Algemeen

In Weet Magazine: Het nut van tranen

op

Zoals een topvoetballer alleen goed functioneert in samenspel met anderen, zo wordt het oog ook ondersteund door prachtige structuren. Ze zijn allemaal onmisbaar om te kunnen zien en worden vaak ondergewaardeerd. Genoeg reden om ze eens te bespreken.

Je oogleden zijn klein, verfijnd en zitten stampvol met ongelooflijke miniatuuronderdelen. Het zijn niet zomaar wat lapjes huid die als gordijntjes over je ogen hangen. Door een klein stukje compact bindweefsel – de tarsale plaat – krijgt het ooglid zijn gebogen vorm, maar dat geeft ook de nodige stevigheid zodat het ooglid als een beweegbare afdekking kan functioneren. De tarsale plaat ligt bij de wimpers, dicht tegen de buitenste rand van het ooglid. Deze plek is ideaal om ervoor te zorgen dat het ooglid strak over de ronding van de oogbal kan glijden. Bij het knipperen vegen de oogleden het vuil op de oogbol weg, zoals ruitenwissers die strak tegen de voorruit van een auto worden gehouden. De tarsale plaat zorgt ook voor nét de juiste stevigheid van het ooglid zodat het traanvocht bij het knipperen gelijkmatig over de oogbal wordt verdeeld.

Olieachtige traan
Tarsale platen zijn multifunctioneel. Ze bevatten belangrijke klieren die olieachtige tranen produceren, bedoeld voor het vochtig houden van de oogbal. Dit zijn de klieren van Meibomius. Ze maken een speciale olie aan die ‘meibum’ wordt genoemd. Via kleine afvoergangetjes ter hoogte van de rand van de oogleden wordt die olie uitgescheiden. De oliedruppels worden afgevangen wanneer het ooglid wordt gesloten. Deze knipperbeweging zorgt ervoor dat de druppels onder het ooglid rollen. De olie wordt gelijkmatig over het oog verspreid doordat het ooglid precies over het oog past. Meibum is een speciaal mengsel dat bestaat uit meerdere oliën, verschillende soorten was, sterolen en esterverbindingen; elk met zijn eigen nuttige eigenschappen. Meibum functioneert daardoor niet alleen zoals synthetische oliën, die de wrijving verminderen tussen langs elkaar glijdende oppervlakken. Het zorgt er ook voor dat de waterachtige tranen minder snel verdampen doordat ze bedekt zijn met een dun, olieachtig laagje. In het dagelijks leven gebruiken ontwerpers doorgaans een rubberen of vettige verbinding om het raakvlak van twee oppervlakken waterdicht te maken. In de ogen is dat anders. Daar zorgen de zachte, wasachtige eigenschappen van het meibum voor een waterdichte afsluiting van de ogen door de oogleden; en dat gebeurt dan nog wel bij een zeer zachte druk van het ooglid.

Irrigatiesysteem
Het grootste deel van je tranen bestaat uit een waterige vloeistof die door de traanklieren wordt uitgescheiden. Deze vloeistof is van vitaal belang. Er is een grote hoeveelheid van nodig om je ogen vochtig te houden. Bij elk irrigatiesysteem wordt de waterinlaat op een hogere positie geplaatst, tegenover de wateruitlaat. Op die manier zal, onder de invloed van de zwaartekracht, het water op een natuurlijke manier over heel het te irrigeren gebied vloeien. Zo’n opstelling vind je ook terug bij het ‘irrigatiesysteem’ van het oog. De zo onmisbare traanklier wordt goed beschermd door het bot van de schedel aan de buitenzijde van de oogkas. De tranen die door deze klier geproduceerd worden stromen naar beneden, over het oog. Ze gaan richting de afvoergangen die zich ter hoogte van de neus bevinden, op zowel de onderste als de bovenste oogleden. Normaal gesproken zijn traanproductie en -afvoer in evenwicht. Ze zijn zodanig juist op elkaar afgesteld dat je ogen niet uitdrogen of dat de tranen zomaar over je gezicht biggelen.

Meer weten over tranen? Je leest het in het aprilnummer van Weet Magazine.

Vul hieronder uw gegevens in

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js“></script> <script type=”text/javascript” src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/areas/frontend/scripts/iframeResizer.min.js“></script> <script> jQuery(function($){ $(“.AboIframeabonneerACTIE4″).iFrameResize([{ autoResize: true, enablePublicMethods: true, sizeWidth: false, log: true, interval: 36, checkOrigin: false }]); }) </script> <iframe id=”AboIframeabonneerACTIE4″ class=”IframeSizeVer AboIframeabonneerACTIE4″ src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/abonneer/weetmagazine-ACTIE4/nl-BE?stylesheet=/Form/Areas/FrontEnd/Content/CSSalt/weetmagazine.css&codekorting=hide” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.