Algemeen

Gratis geld

Door

op

Wat zou er gebeuren als je gratis basisinkomens weggeeft? Maandlonen waar men niets voor hoeft te doen? Het gebeurde in India. Zesduizend mensen kregen 18 maanden lang een gegarandeerd inkomen waar ze goed van konden leven. Economen onderzochten wat de effecten daarvan zijn. En die zijn best verrassend!

De Indiase goudfazanten die een onvoorwaardelijk inkomen kregen, gingen niet languit op de bank liggen. Ze bleven woekeren met hun talenten, alleen nu veel meer ontspannen dan voorheen. Dat bleek uit een experiment waar VPRO’s Tegenlicht op 16 april 2015 aandacht aan besteedt. In deze uitzending noemt econoom Guy Standing enkele opmerkelijke resultaten uit dit experiment: „De Indiërs ging zich beter voeden. De gezondheid verbeterde. De economische activiteit nam toe. Het inkomen dat naast het basisinkomen werd verdiend, steeg fors. En dat terwijl we geen vakopleidingen en adviezen verschaften, want we wilden zien wat er gebeurde als je alleen maar zo’n basisinkomen geeft.”

Nu naar Nederland. Zijn onze uitkeringsgerechtigden ook op die manier uit de bank te krijgen? In Groningen en Eindhoven zoekt men naar antwoorden. Daar zijn al basisinkomens van 1000 euro per maand uitgedeeld. Geld dat bijeengebracht is door ‘crowdgifting’.

Guy Standing vindt experimenten als deze belangrijk: „Het niveau van ongelijkheid is, ook in Nederland, obsceen geworden. Alle oude vormen van herverdeling, zoals inkomstenbelasting en sociale zekerheid, werken in een wereldwijd open economisch stelsel niet. Miljoenen Europeanen leven op de rand van onhoudbare schulden. We zitten in een situatie waarin die onzekerheid ondermijnend is voor onze geestelijke gezondheid, onze relaties, ons vermogen om te functioneren.”

Standing zou willen dat de band tussen arbeid en inkomen wordt doorgesneden. Betaalde arbeid staat tegenwoordig zo centraal dat andere vormen van maatschappelijke bijdragen (vrijwilligerswerk, mantelzorg en opvoeding) buiten beeld blijven; die worden nauwelijks gewaardeerd. Door het basisinkomen te garanderen verwacht Standing dat arbeid en maatschappelijke bijdragen gelijkwaardig worden. Dat zou gunstig zijn voor de samenleving en de gezondheid van mensen.

Klinkt schitterend. Maar wat als miljoenen mensen zo’n onvoorwaardelijk basisinkomen krijgen? Wie zal dat betalen? Zoete lieve Gerritje is ook een keer blut…

Durfinvesteerder Albert Wenger gelooft in technologie en denkt dat alles betaalbaarder gaat worden. „Het is niet een kwestie van: kunnen we dit betalen? Maar: willen we dit?” Inkomens moeten worden herverdeeld. Daar is volgens Wenger niets mis mee. „De overheid is er al mee bezig. Die herverdeling houdt in: sommigen verdienen veel, daar hef je belasting op (ook op andere dingen waaraan veel wordt verdiend), en met dat geld geef je iedereen een basisinkomen.”

Honderdduizenden een basisinkomen geven lijkt toekomstmuziek. Dat is het niet. In Alaska bestaat een 30 jaar oud fonds dat tot stand kwam door olieopbrengsten. Jaarlijks wordt hieruit een dividend uitgekeerd aan alle inwoners van Alaska. Ook aan de kinderen. Ze kregen vorig jaar per persoon 1800 dollar! Alaska heeft zich zo van een arme staat met grote ongelijkheid ontwikkeld tot de staat met de minste armoede. ‘t Kost een lieve duit, maar wat je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/Tegenlicht

Vul hieronder uw gegevens in

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js“></script> <script type=”text/javascript” src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/areas/frontend/scripts/iframeResizer.min.js“></script> <script> jQuery(function($){ $(“.AboIframeabonneerACTIE4″).iFrameResize([{ autoResize: true, enablePublicMethods: true, sizeWidth: false, log: true, interval: 36, checkOrigin: false }]); }) </script> <iframe id=”AboIframeabonneerACTIE4″ class=”IframeSizeVer AboIframeabonneerACTIE4″ src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/abonneer/weetmagazine-ACTIE4/nl-BE?stylesheet=/Form/Areas/FrontEnd/Content/CSSalt/weetmagazine.css&codekorting=hide” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.