Biologie

Goede vetten, slechte vetten

op

Is plantaardig altijd gezonder?

Vetten en oliën komen in tal van etenswaren voor. Zonder deze voedingsstoffen kun je niet leven. Toch heeft ‘vet’ een slecht imago: het is ongezond, slecht voor hart en bloedvaten en je wordt er dik van. Te midden van hardnekkige beweringen, valse claims en talloze onderzoeken is er nog steeds veel onduidelijkheid over ‘goede’ en
‘slechte’ vetten. Hoe zit het nu echt?

Vetten zijn er in allerlei soorten en maten. De een is nog (on)gezonder dan de ander. Wie de ingrediënten van een willekeurig smeerbaar broodbeleg bekijkt, kan van alles tegenkomen: palmolie, kokosolie, raapzaadolie, olijfolie, zonnebloemolie…

De laatste twee staan als ‘gezond’ te boek, omdat ze een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren hebben. En dat zijn precies de goede vetzuren die je tot je zou willen nemen. Heel vaak wordt de term ‘plantaardige olie’ gebruikt, als tegenhanger van dierlijk vet. En het klopt dat plantaardige oliën over het algemeen meer onverzadigde vetzuren bevatten dan dierlijke vetten. Maar daarmee is ‘plantaardig’ nog niet altijd beter.

Hoe zit het dan? Verschillende vetzuurtypen kunnen samen in één vetmolecuul zitten. En vetten bestaan weer uit mengsels van verzadigde en onverzadigde vetmoleculen. Alle vetten zijn dus een ratjetoe van verzadigde en onverzadigde vetzuren.
Je kunt daarom niet zeggen dat plantaardige olie altijd goed is en dierlijk vet altijd slecht. ‘Plantaardig’ of ‘dierlijk’ zegt alleen iets over de herkomst, niet over hoe gezond het is. Beter is om te spreken over het percentage aan verzadigde of onverzadigde vetzuren.

Olijfolie is bijvoorbeeld in hoge mate onverzadigd. Een echte olie dus. Kokosolie daarentegen is voor meer dan 85% verzadigd. En hoewel de oorsprong toch echt plantaardig is, zouden de vetten in  kokosolie nauwelijks onder de plantaardige vetten gerekend mogen worden. Andersom zijn vetten uit diverse vissoorten veel ‘plantaardiger’ (onverzadigder) dan die van bepaalde planten.

Dit is het begin van het artikel ‘Goede vetten, slechte vetten’ uit Weet 56. Wil je meer lezen en geen artikel meer missen? Neem dan nu een abonnement op Weet Magazine:


Aanbevolen

Vul hieronder uw gegevens in


 

 

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.


 

 

Machtiging automatische incasso

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

Dit vindt u boven uw postadres op de factuur, boven andere brieven en op de adresdrager van Weet Magazine.

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in


 

 

Machtiging digitale factuur

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

Dit vindt u boven uw postadres op de factuur, boven andere brieven en op de adresdrager van Weet Magazine.