Techniek

Geluiden in de diepzee

Door

op

De Marianentrog is het diepste punt van de oceaan. Lekker rustig, zou je denken. Toch hoor je zelfs op bijna elf kilometer diepte verrassend veel geluiden.

Van aardbevingen en orkanen tot walvissen en schepen: je hoort het allemaal in de diepzee. Daar kwam een Amerikaans onderzoeksteam van de Oregon State University achter. Deze wetenschappers lieten een onderwatermicrofoon (hydrofoon) naar de bodem van de Marianentrog zakken. Het duurde meer dan zes uur voordat de hydrofoon de diepte van 10.971 meter had bereikt. De druk is daar enorm: bijna 1100 keer de luchtdruk op zeeniveau. Daarom werd de apparatuur met een speciale titanium behuizing beschermd.

De geluiden werden opgenomen op een flashdrive. Na 23 dagen was deze vol; daar stonden een paar opmerkelijke dingen op. Zo was er in die tijd een aardbeving op 10 kilometer diepte – een kilometer boven de hydrofoon dus. Dit is voor het eerst dat men aan de onderkant van een aardbeving heeft gehoord hoe dat klinkt.

Ook werden er geluiden van de oppervlakte waargenomen. Zo kon je het gebrom van een passerend schip langs horen komen, of het gezang van baleinwalvissen.

Dat die geluiden van zo’n afstand hoorbaar zijn, heeft met de eigenschappen van water te maken. Als een geluidsgolf door de lucht gaat, spreek je van een trilling. Die trillingen zorgen ervoor dat de lucht wordt samengedrukt waardoor het geluid relatief snel wegsterft. Water is echter bijna niet samen te drukken. De watermoleculen geven de trilling direct door aan hun buren. Daarom is de geluidssnelheid in water hoger dan in de lucht, en kunnen geluiden ook grotere afstanden afleggen.

Enkele van deze diepzeegeluiden staan ook op Soundcloud. Je kunt nu dus zelf meemaken wat dieren op 11 kilometer diepte kunnen horen.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/diepzee1
www.weet-magazine.nl/diepzee2

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.