Mens

Flitsend record op naam van Lego

op

Het wereldrecord ‘wie het snelst de Rubiks kubus kan oplossen’ staat sinds kort op de naam van een robot. Hij deed er precies 5,325 seconden over om de kubus kloppend te krijgen. Je hoeft maar even niet op te letten en je hebt het moment al gemist.

De robot draagt de naam CubeStormer II en is ontwikkeld door Mike Dobson en David Gilday. Het duo bouwde hem van vier LEGO mindstorms NXT kits. NXT is een computergestuurd legosteentje dat de robot, die ook van LEGO is gemaakt, laat ‘leven’. Je kunt de NXT-steentjes dus zien als het hart van de robot.
Ook heeft de robot hersenen: de Samsung Galaxy SII, een mobiele telefoon die de robot aanstuurt. Hij maakt contact met de mindstorms NXT-steentjes door middel van bluetooth-technologie.
Door gebruik te maken van een App op de Samsung maakt de robot de kubus kloppend. De mobiele telefoon maakt een foto, lost de puzzel op en stuurt vervolgens de uitkomst naar de NXT-stenen, die de handelingen uitvoeren.

Rubiks Cube
De Rubiks kubus is bekend om zijn zes gekleurde vlakken. Elk vlak bestaat vaak uit negen kleinere steentjes. Iedere kant van de kubus heeft een bepaalde kleur en de rijen steentjes zijn draaibaar. Door het vele wenden zijn de vlakken niet meer van één dezelfde kleur. Het is een wiskundige opgave om de vlakken na flink wat draaien weer kloppend te krijgen.
In 1982 vonden de eerste wereldkampioenschappen plaats om zo snel mogelijk de kubus op te lossen. De Amerikaan Minh Tai won toen met een record van 22,95 seconden. In de winter van 2011 haalt Felix Zemdegs een record van 5,66 seconden, maar de CubeStormer II haalde hem dus in. En dat terwijl de menselijke recordshouders de kubus goed bekeken; die tijd werd niet bij hun recordpoging opgeteld. De CubeStormer II ging daarentegen meteen aan de slag.

Bekijk hier het filmpje:
www.weet-magazine.nl/rubikscube

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/record1
www.weet-magazine.nl/record2

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.