Nieuws

Enorm ‘zoogdierachtig reptiel’ ontdekt

Door

op

Volgens de evolutietheorie waren er in de ‘tijd van de dinosaurussen’ geen grote zoogdieren. Een fossiel uit Polen werpt nieuw licht op dat ‘feit’.

Iedereen kent dino’s, maar de even zo vreemde dieren uit ‘eerdere’ tijdperken, zoals dicynodonten, zijn minder bekend. Deze worden door evolutionisten aangemerkt als familie van moderne zoogdieren (en de mens). Tot nu toe werd gedacht dat de meeste dicynodonten uitgestorven waren voordat de dino’s evolueerden. Bovendien zouden deze ‘zoogdierachtige reptielen’ niet zo heel groot zijn geweest. Een fossiele dicynodont uit Polen walst over die veronderstellingen heen.

Lisowicia bojani had met zijn 4,5 meter lengte en 2,6 meter hoogte het formaat van een olifant. Daarmee is Lisowicia 40% groter dan de andere dicynodontensoorten. Daar komt bij dat Lisowicia is gevonden in aardlagen die aan het Trias worden toegeschreven. Dat betekent dat deze tank 10 miljoen evolutiejaren later was uitgestorven dan gedacht en dat het tegelijkertijd met dino’s leefde, waarvan ook veel botten in het Trias zijn gevonden. „De ontdekking van Lisowicia verandert onze ideeën over de laatste geschiedenis van de dicynodonten. Het werpt ook veel meer vragen op over wat hen en dinosauriërs zo groot maakte,” aldus Tomasz Sulej van de Poolse Academie voor Wetenschappen, een van de betrokken onderzoekers.

Hoe dicynodonten ingedeeld moeten worden, is overigens nog helemaal niet zo rechttoe rechtaan. Omdat men het Trias ziet als een tijdperk van grote reptielen, worden dicynodonten gezien als ‘zoogdierachtige reptielen’. Maar de meeste hedendaagse evolutionisten beschouwen ze als nauwer familie van zoogdieren dan van reptielen. Je zou ze misschien beter kunnen zien als ‘reptielachtige zoogdieren’, net zoals bijvoorbeeld een gordeldier. Binnen het scheppingsmodel zou je dicynodonten kunnen duiden als een apart geschapen basistype.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/zoogdier

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.