Natuur

Einde van IJsselmeer Paling

op

Veel supermarktketens hebben inmiddels paling uit de schappen gehaald. Organisaties als Wakker Dier hadden hierom gevraagd. Paling is namelijk een bedreigde vissoort. Hoe komt het dat de paling bijna uitgestorven is?

Wetenschappers wijzen op een combinatie van factoren die ertoe leiden dat de palingstand in het IJsselmeer afneemt. Een van de belangrijkste is: de kaalslag op de aanvoer van glasaaltjes voor de Franse en Spaanse kust.

Paling wordt geboren in de Sargassozee. Deze zee bevindt zich vlak bij de Bermuda-eilanden, tussen Bermuda, Florida en Cuba- Haïti, en is aan alle kanten omgeven door oceaanstromingen. Via de relatief warme Golfstroom dobberen de palinglarven naar het oosten, richting de Europese kust. Gedurende de reis, die ongeveer een jaar duurt, groeien de larven uit tot glasalen. Ze zijn dan zo’n tien centimeter en je kunt dwars door de diertjes heen kijken.

Japans onderzoek wijst uit dat het nauw luistert waar de larven geboren worden. Van de Japanse paling, ‘broertje’ van de Europese paling, is de kraamkamer heel precies gelokaliseerd: in de oceaan ver ten zuiden van Japan ligt het tussen twee onderwaterbergen in. Daardoor komen de larfjes na geboorte precies in de juiste stroming
terecht; in dit geval richting Japan. Als de larven niet tussen de twee zeebergen ter wereld komen, neemt een verkeerde stroming hen mee en gaan ze dood.
Op vergelijkbare wijze wordt ook de levensvatbaarheid van de larven in de Sargassozee bepaald. In het voorjaar naderen de glasaaltjes in groten getale de Europese kust. Ze willen dan de overstap maken van zout naar zoet water; daar zijn ze lichamelijk toe in staat. Maar voordat ze zo ver komen, zijn vissers hen voor. Miljoenen glasaaltjes worden gevangen en verkocht aan palingkwekerijen, waar ze tot palingen worden opgekweekt en verkocht.

Meer weten? Lees het in het tweede nummer van Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.