Heelal

Dit weekend veel vallende sterren

op

Op zaterdag 13 en zondag 14 december kun je veel vallende sterren aan de hemel zien. Het moet dan wel onbewolkt zijn. Deze meteoren horen bij de Geminiden-meteorenzwerm die op 14 december zijn hoogtepunt bereikt. Enkele tientallen vallende sterren per uur is geen uitzondering.
Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet heeft achtergelaten, komen dan in de dampkring terecht en veroorzaken vallende sterren. Die deeltjes botsen met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht die daardoor even oplichten. Dit proces vindt plaats op een hoogte van 80 tot 100 kilometer.

Waar kun je op letten?

De meeste vallende sterren verschijnen zaterdag- en zondagavond vanaf een uur of acht. Ook in de nanacht zijn er veel te zien, al zal de halve maan dan licht storen. December is vaak een grauwe maand en telt gemiddeld niet veel heldere nachten. Let daarom op de weerberichten als je wilt gaan kijken.Om de vallende sterren goed te kunnen zien, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Zoek bij helder weer een donkere plek op waar je veel sterren kunt zien en kijk naar boven. Ook al komen de Geminiden uit de richting van de Tweelingen, ze kunnen overal aan de hemel verschijnen. Omdat heldere decembernachten koud zijn en je bij het kijken stilzit, is het handig jezelf warm aan te kleden.

Vuurbollen

Soms verschijnen er hele felle meteoren die veel helderder zijn dan de sterren aan de hemel. Meteoren die helderder zijn dan de planeet Venus worden vuurbollen genoemd. Een aantal organisaties, waaronder de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), is geïnteresseerd in deze vuurbollen. Als je zo’n felle meteoor ziet, meld dat dan via dit formulier.
Weet meer: www.weet-magazine.nl/vallendesterren

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.