Techniek

De wereld is je touchpad

Door

op

Waarschijnlijk maak je er dagelijks gebruik van: een touchscreen. Behalve bij je telefoon of tablet kom je ze onder andere ook tegen bij fastfoodrestaurants, bankautomaten en in supermarkten. Maar de materiaalkeuze en grootte zijn beperkt. Amerikaanse onderzoekers hebben daar nu een oplossing voor bedacht.

Maak kennis met Electrick. De truc is dat je elk materiaal aanrakingsgevoelig kunt maken. Normaal gesproken werkt de ‘aanrakingstechnologie’ alleen bij gladde oppervlakken. Die kun je wel heel groot maken, maar dat is ontzettend duur. Onderzoekers van de Carnegie Mellon University hebben daarom een nieuwe ‘touch-technologie’ bedacht die je op elk oppervlak kunt gebruiken en dus een stuk goedkoper is. Hiervoor maken ze gebruik van geleidende verf en elektrodes.

Er zijn verschillende manieren om een touchscreen of touchpad te maken. Je kunt bijvoorbeeld een lage stroom op je scherm zetten. Wanneer je met je vinger het scherm aanraakt, wordt een gedeelte van die stroom door je lichaam weggeleid. Dat is overigens ongevaarlijk. Door de spanning te meten kun je bepalen waar op het scherm je vinger zich bevindt.

De technologie achter Electrick werkt ook op die manier. Het is heel eenvoudig:
– Eerst behandel je een oppervlak met geleidende verf of maak je een voorwerp van geleidend materiaal.
– Vervolgens breng je rondom elektroden aan.
– Dan hoef je alleen nog maar bepaalde plekken of bewegingen op je voorwerp te koppelen aan effecten.
In het filmpje waarin de technologie wordt uitgelegd is te zien hoe je effectenknoppen op een gecoate gitaar kunt aanbrengen, en hoe je bepaalde plekken op je bureaublad (het fysieke blad van je bureau, en dus niet de achtergrond van je computerscherm) kunt koppelen aan bepaalde applicaties. Het zijn slechts twee van de vele mogelijkheden.

De technologie van Electrick is simpel en goedkoop, en de toepassingen zijn legio. Je kunt er niet alleen leuk en leerzaam speelgoed mee maken. Het is ook een uitkomst voor fabrikanten om nieuwe prototypes op een goedkope manier te testen. En wie weet, misschien bedien je in de toekomst wel allerlei apparaten in je huis door simpelweg over de muren te vegen.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.