Mens

Burn-out met simpele test te voorkomen

op

Steeds meer Europeanen en Noord-Amerikanen krijgen er vroeg of laat mee te maken: een burn-out. Niet alleen zorgt dit voor veel ongemak bij de persoon die ermee te maken krijgt. Ook voor de werkgever en de maatschappij zijn de kosten hoog. Het zou dus erg mooi zijn als er een manier is om een opkomende burn-out te ontdekken voordat de problemen groot worden. Die manier is er nu: een test.

Personen met een burn-out hebben te maken met een afwijkend niveau van cortisol in hun bloed. Cortisol is een zogenaamd stresshormoon en heeft behalve in een stressituatie ook een functie in ons dagelijks levensritme. Bij mensen met een depressie is het cortisolniveau laag. Bij mensen met een burn-out is dat juist te hoog.
Voortdurende stress en afwijkende cortisolniveaus hebben een direct effect op het biologische systeem van de mens. Het risico op een burn-out kan redelijk goed worden ingeschat. Niet alleen door naar het cortisolniveau te kijken, maar ook naar bloeddruk, ontstekingen, insuline-, suiker- en cholesterowaardes. De betrouwbaarheid verbetert wanneer er ook speekseltesten en vragenlijsten aan deze screening worden toegevoegd. Het is dus het overwegen waard om risicogroepen periodiek op deze waarden te laten testen. Niet alleen kan op deze manier een burn-out vroegtijdig worden gesignaleerd, ook de behandeling kan beter worden afgestemd op de eigenschappen van de patiënt. Op dit moment gebeurt het namelijk nog regelmatig dat een burn-outpatiënt medicatie krijgt die de cortisolniveaus naar beneden brengen, terwijl in sommige gevallen dit niveau al laag genoeg is en de medicijnen zelfs contraproductief werken.

Voortdurende stress en afwijkende cortisolniveaus hebben een direct effect op ons biologische systeem. Door behalve naar dit cortisolniveau ook te kijken naar bloeddruk, ontstekingen, insuline-, suiker en cholesterowaardes kan het risico op burnout redelijk goed worden ingeschat.  De betrouwbaarheid verbeterd wanneer er ook speekseltesten en vragenlijsten worden toegevoegd aan de screening.

Het is dus te overwegen om risicogroepen periodiek te laten testen op deze waarden. Niet alleen kan op deze manier een burnout vroegtijdig worden gesignaleerd maar ook de behandeling kan beter worden afgestemd op de eigenschappen van de patient. Op dit moment gebeurt het namelijk nog regelmatig dat een burnout patient medicatie die de cortisolniveaus naar beneden brengen. Terwijl in sommige gevallen dit niveau al laag genoeg is en de medicijnen contraproductief werken.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.