Nieuws

Britse soldaten ‘onder stroom’

op

Tijdens missies wordt er door soldaten gebruikt gemaakt van verschillende elektronica. Om er voor te zorgen dat deze zonder problemen met elkaar kunnen communiceren krijgen Britse soldaten aan het eind van dit jaar in andere uniformen: lichtgewicht pakken die energie en informatie kunnen geleiden zonder gebruik te maken van een wirwar van kabels. Intelligent Textiles heeft namelijk een techniek ontwikkeld waarin de geleidende draad in de kleding is mee geweven.

Het nieuwe uniform van Intelligent Textiles is uitgerust met één centrale accu, die alle hardware die een soldaat nodig heeft van energie kan voorzien. De stroomoverdracht vindt plaats door een geleidende draad die in de stof is verwerkt. Het vest, shirt, helm, rugzak, handschoenen en het wapen staan allemaal met dit materiaal in contact. Via deze geleidende stof kunnen tussen de verschillende uniformdelen ook gegevens worden overgebracht. Zo kan een signaal uit de helm zijn weg vinden naar bijvoorbeeld de rugzak.
Het uniform waar soldaten nu in gekleed zijn, beschikt over aparte bekabeling en een accu voor elk los item. Die kabels hebben nadelen. Ze zijn zwaar, kunnen in de knoop raken of ergens achter haken. Als een kabel breekt, kan dat grote gevolgen hebben.

Veiligheid
Niet alleen het voorkomen van een wirwar van snoeren en batterijen is een voordeel van het nieuwe systeem. Een ander voordeel is dat het minder zwaar is, goedkoper is en dat het meer bewegingsvrijheid geeft. Daarnaast is het nieuwe systeem ook ‘veiliger’. Het maakt immers niet uit dat de stof beschadigt, want de route, waarlangs de informatie of energie bij een deel van het uniform moet komen, verlegt zich als er door beschadiging ‘een kink in de kabel’ komt. De gegevens komen dan alsnog terecht waar ze moeten zijn.

Intelligent Textiles wil in mei veldproeven organiseren, zodat aan het eind van dit jaar misschien een aantal soldaten het nieuwe uniform kunnen dragen. Waarschijnlijk hebben alle Britse soldaten het uniform in 2014 of 2015 aan. Het bedrijf is ook bezig met een ‘geweven’ toetsenbord, zodat soldaten kunnen worden uitgerust met een draagbare, lichtgewicht computer.

Weet meer:
http://tweakers.net/nieuws/81070/brits-bedrijf-ontwikkelt-legeruniform-met-geleidend-e-textiel.html
http://www.bbc.com/news/technology-17580666

Beeld: Jim Gordon

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.