Geologie

Botsende Botvondst

op

In de jaren ’90 zette paleontoloog Mary Schweitzer de wereld op z’n kop door te beweren dat ze in het bot van een Tyrannosaurus Rex ongefossiliseerd weefsel had aangetroffen… en dat in een fossiel dat 65 tot 67 miljoen jaar oud zou moeten zijn!

Mary Schweitzer ontdekte zacht weefsel in een oud dinobot door het versteende (gemineraliseerde) gedeelte van het bot op te lossen. Wat dan overblijft is materiaal dat niet gefossiliseerd is. Tot ieders verbazing leverde haar dat onder meer kleine bolletjes op in de vorm en grootte van rode bloedcellen.
Daar bleef het niet bij. Schweitzer vond ook immunologische aanwijzingen voor de de aanwezigheid van hemoglobine. Dat is een zuurstofbindend molecuul dat essentieel is voor zuurstoftransport in bloed. Het komt in grote hoeveelheden voor in rode bloedcellen. Het immunologische bewijsmateriaal voor hemoglobine werd verkregen door materiaal uit het dinobot in te spuiten bij ratten, die vervolgens antistoffen produceerden tegen deze lichaamsvreemde stoffen. Het bleek dat de geproduceerde antistoffen specifiek waren voor hemoglobine. Dat toonde aan dat in elk geval delen van T. Rex-hemoglobinemoleculen bewaard zijn gebleven.

Bloedcellen en -vaatjes

In 2005 brachten Schweitzer en haar team opnieuw verslag uit van opzienbarende ontdekkingen in het bot van een T. Rex (ditmaal een exemplaar dat 68 miljoen jaar oud zou zijn). Na de oplossing van de gemineraliseerde delen troffen ze er wederom bolletjes in de vorm van rode bloedcellen aan, maar nu ook elastisch weefsel en structuren die verdacht veel op botcellen leken. Verder vond men zelfs bloedvaatjes, waarin rode bloedcelachtige bolletjes zaten.
De vondst van bloedvaatjes was zó verbazingwekkend dat de wetenschappers het maar liefst 17 keer herhaalden voordat ze het wereldkundig maakten! De kleurenfoto’s van deze vondsten gingen de hele wereld over. Iedereen – maar vooral degenen die in miljoenen jaren geloofden – was met stomheid geslagen over deze fenomenaal goed bewaard gebleven structuren.

„Hoe kan dit!?”

Toen begin jaren ’90 de eerste ontdekking van niet-gefossiliseerd dinoweefsel werd gedaan, wilden veel wetenschappers dit niet geloven. „Hoe hebben die cellen het zo lang uit kunnen houden?”, was ook Schweitzers eerste reactie. Inmiddels is de verbazing misschien wat gezakt, maar de feiten liggen er nog steeds.
Het probleem is dat de onderzoekers werken onder een paradigma (zienswijze, referentiekader). Dat paradigma zegt dat deze dino’s 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Geconfronteerd met de data uit de genoemde onderzoeken hebben deze onderzoekers in feite twee keuzemogelijkheden: óf wat we weten over de afbraak van organische stoffen klopt niet óf de fossielen zijn niet zo oud. Dat laatste is voor hen geen optie, dus móéten ze hopen op een nog onbekend conserveringsmechanisme zodat het organische weefsel na al die duizenden en miljoenen jaren behouden blijft.
Maar zolang het er naar uit ziet dat een dergelijk mysterieus mechanisme niet bestaat, is dit gewoon een heldere aanwijzing dat de dinofossielen véél jonger zijn. Een leeftijd die veel beter past in het plaatje dat het scheppingsmodel schetst.

Weet meer:
R. Jorritsma, Botsende botvondst, Weet Magazine 9, pagina 32-35.
Beeld: D. Schwenn

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.