Nieuws

Veroudering door blauw licht

Door

op

Je weet waarschijnlijk wel dat je slechter slaapt als je ‘s avonds nog naar je telefoon- of computerscherm zit te turen. Maar wist je dat er nu ook signalen zijn dat blauw licht je sneller laat verouderen. Tenminste, dat is wat proeven met fruitvliegjes aangeven.

Wetenschappers van de Oregon State University (VS) hebben een studie met fruitvliegen verricht. Ze stelden de vliegjes twaalf uur per dag bloot aan blauw ledlicht, vergelijkbaar met het blauwe licht dat van je telefoon of tablet afkomt. Fruitvliegjes die op deze manier aan blauw ledlicht werden blootgesteld, leefden minder lang dan hun soortgenoten die de hele dag in het duister of de hele dag in het licht leefden. De blauwlichtfruitvliegen toonden bovendien afwijkend gedrag. Dat kwam doordat hun hersencellen waren beschadigd. Interessant genoeg maakte het niet uit of de vliegjes konden zien, of dat ze blind waren. Ook blinde vliegjes gedroegen zich anders dan hun soortgenoten die niet aan blauw licht werden blootgesteld. Ze liepen bijvoorbeeld minder vaak tegen de muur op dan hun soortgenoten. Het blauwe licht deed kennelijk iets met hun hersenen, maar wat precies? Dat weten de onderzoekers nog niet. Daar is meer studie voor nodig.

Of het blauwe ledlicht ook invloed heeft op verouderingsprocessen bij de mens, is niet bekend. Je kunt die link niet meteen leggen. Een mensenleven duurt immers een stuk langer dan dat van een fruitvlieg. De onderzoekers achten het echter wel mogelijk dat dezelfde mechanismen die voor veroudering bij fruitvliegjes zorgen als gevolg van blauw licht, ook de menselijke levensduur kan verkorten. Om het risico voor je eigen gezondheid te verminderen, is het misschien geen verkeerd idee om het ‘blauwlichtfilter’ op je telefoon of tablet voortaan aan te zetten.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/blauwlicht

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.