Natuur

Big Bang heeft concurrentie

op

De Big Bang is een populaire theorie om het ontstaan van het sterrenstelsel te verklaren. De theorie heeft zijn wortels in de ontdekking van het principe van roodverschuiving. Maar wat is dat eigenlijk?

Kort gezegd komt het principe van roodverschuiving hierop neer dat het licht van verder afstaande sterren (dat net als al het andere licht verscheidene kleuren bevat) niet helemaal een normale verdeling heeft. De rode kant van het licht is wat sterker aanwezig. Toen dat gemeten werd, nam men aan dat die roodverschuiving optreedt doordat die sterren zich steeds sneller van ons vandaan bewegen. Wat rekenwerk leert dat de verste sterren er dan zo’n 13,7 miljard jaar over gedaan moeten hebben om te komen waar ze nu zijn. En het licht van die sterren is dan ook 13,7 miljard jaar onderweg geweest om ons te bereiken.

De afstand is dus 13,7 miljard lichtjaar. Maar deze beweringen staan haaks op datgene wat de Bijbel meldt. God heeft alles namelijk zo’n zes tot achtduizend jaar geleden geschapen. Wat moet je hier als christen van denken? Zou je het kunnen Inbedden in  scheppingsdagen van miljoenen jaren? Dat hoeft niet. Barry John Setterfield is een Amerikaanse wetenschapper. Door historische metingen van de lichtsnelheid te onderzoeken, concludeert hij dat de Bijbelse gegevens goed sporen met wat we via de wetenschap vinden. Het heelal moet volgens Setterfield véél jonger zijn dan 13,7 miljard jaar. Hij ontdekte dat de lichtsnelheid naar het verleden toe steeds hoger is geweest; in het allereerste begin zelfs zo’n vierhonderd miljard keer sneller dan nu! Maar Setterfield ontdekte ook dat de genoemde roodverschuiving in sprongetjes verloopt (andere onderzoekers hebben inmiddels uitgevonden dat die sprongetjes te maken hebben met de energiedichtheid in het heelal). Ook dit heeft direct consequenties op de uitleg van de gegevens.

Meer weten? Lees het in het tweede nummer van Weet Magazine.

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.