Algemeen

Benzine uit de lucht

Door

op

Stel je eens voor dat je fossiele brandstof niet meer uit de grond hoeft te halen, maar het aan de lucht onttrekt. Gewoon, tijdens het rijden. Rob McGinnis van de startup Prometheus heeft het ambitieuze plan op die manier ‘CO2-neutrale’ benzinevoertuigen te maken.

McGinnis handelt vanuit een drive om het klimaat te redden. Toch is hij overgestapt van een Tesla Roadster naar een Volkswagen Golf. „Ik maak benzine weer opnieuw cool,” zegt hij in een interview, afgenomen door zakelijk nieuwsbureau Bloomberg.

Wat McGinnis toe wil passen is een vorm van CO2-afvangen, in het Engels: carbon capture. Daarvoor is hij bezig een apparaat te ontwikkelen dat simpelweg op bestaande auto’s en motoren kan worden gemonteerd. De CO2 die je daarmee afvangt, kan worden omgezet in benzine.

Op dit moment zit alles nog in de experimentele fase, maar McGinnis verwacht binnen een jaar benzine te kunnen produceren tegen marktconforme prijzen. Of hiermee nu vermeende klimaatproblemen worden opgelost of niet, het is wel een interessante manier om zo je eigen, goedkope benzine te kunnen maken. Scheelt toch weer mooi een paar eurootjes aan de pomp.