Mens

Bedriegersyndroom: wat kun je doen?

op

Denk je weleens ten onrechte dat je niet zo goed bent in je werk als anderen zeggen? Denk je dat je je succes meer aan geluk dan aan wijsheid dankt? Ben je daarom bang dat anderen je ‘onkunde’ ooit zullen blootleggen? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk last van het bedriegersyndroom. Hoe ga je daarmee om? Nieuw onderzoek van Ashridge Business School biedt handvatten.

Het imposter syndrome – voor het eerst benoemd in 1978 door klinisch psychologen Pauline Clance en Suzanne Imes – lijkt actueler dan ooit. Veel managers ervaren druk van dit syndroom vaak in een nieuwe rol, vooral na een promotie waarbij verwacht wordt dat ze de leiding nemen. Ook treedt het op wanneer ze onverwacht een nieuwe rol moeten vervullen.

Tips en trucs
Twee onderzoekers van Ashridge Business School, Megan Reitz en Fiona Dent, keken naar manieren om dit bedriegersyndroom te lijf te gaan. Uit hun onderzoek komen onder andere de volgende vier tips naar voren:

1. Ga in tegen innerlijke twijfel. Het bedriegersyndroom manifesteert zich met name als stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Wanneer zullen ze het ontdekken?’ Het is van belang dat stemmetje te herkennen en de gedachte te veranderen of te negeren. Probeer te herkennen wanneer de hartslag in een bepaalde situatie verhoogt en onderdruk dat door dieper en rustiger te ademen.

2. Stressfactoren horen bij het werk. Het gaat erom hoe je ermee om gaat. Houd letterlijk controle over je denken en handelen. Dat doe je bijvoorbeeld door te oefenen in simulaties waarin je wordt gedwongen een nieuwe leiderschapsrol te vervullen.
Bij te veel stress gaat het bloed naar de ledematen. Dat is niet goed voor het nemen van beslissingen en kan resulteren in een zogenaamde ‘brain freeze’. Daarbij stopt het lichaam niet langer energie in het denken, maar treft het voorbereidingen om te vechten of te vluchten. Als je het gevoel hebt een situatie aan te kunnen — bijvoorbeeld doordat je dat in simulaties hebt geleerd — reageer je positiever dan iemand die zo’n training niet heeft gehad en een situatie als bedreiging beschouwt.

3. Wees dapper. Grijp een nieuwe rol met beide handen aan. Mensen hebben zelden spijt van kansen die ze benutten; alleen van kansen die ze hebben laten lopen.

4. Onderschat de kracht van coaching niet. Specialisten kunnen je helpen bij zelfevaluatie en ondersteunen je bij het nemen van keuzes. Ga dus niet alleen bij jezelf te rade.

‘Ontdekt’
Megan Reitz: „Veel succesvolle zakenmensen komen ervoor uit dat ze bedenkingen hebben bij hun succes. Ze zijn bang vroeg of laat ‘ontdekt’ te worden. Sheryl Sandberg van Facebook zei eens: ‘Er zijn nog steeds dagen dat ik wakker word en me een bedrieger voel. Dan ben ik er niet van overtuigd dat ik hier zou mogen zijn’. (…) Twijfel is onderdeel van het menselijk wezen. Dat accepteren is al een belangrijke stap.”

De onderzoekers noemen overigens niet dat bidden ook helpt om twijfel te verlichten of weg te nemen. Augustinus schreef het al: ‘Onrustig blijft ons hart, totdat het rust vindt in God’. Leg de nood maar aan Hem voor. Dat mag in deze praktische situaties tot troost zijn. Het is zoals Petrus schrijft: werp al je bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor je. Dan hoef je je toevlucht niet te zoeken in bedriegen.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/bedriegersyndroom

Aanbevolen

Vul hieronder uw gegevens in

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.0/jquery.min.js“></script> <script type=”text/javascript” src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/areas/frontend/scripts/iframeResizer.min.js“></script> <script> jQuery(function($){ $(“.AboIframeabonneerACTIE4″).iFrameResize([{ autoResize: true, enablePublicMethods: true, sizeWidth: false, log: true, interval: 36, checkOrigin: false }]); }) </script> <iframe id=”AboIframeabonneerACTIE4″ class=”IframeSizeVer AboIframeabonneerACTIE4″ src=”https://webforms.aboportal.nl/Form/abonneer/weetmagazine-ACTIE4/nl-BE?stylesheet=/Form/Areas/FrontEnd/Content/CSSalt/weetmagazine.css&codekorting=hide” width=”100%” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

 

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.