Heelal

Asteroïden weggeduwen met laser

op

Een asteroïde is een stuk materie dat zich (net als planeten) in een baan om de zon bevindt. Zo’n  brok kan in de dampkring van de aarde terechtkomen. Vaak verbrandt hij dan, maar soms is de asteroïde zo groot dat hij gedeeltelijk (en nog steeds brandend) op de aarde af komt. Soms raakt hij de aarde, soms explodeert hij al in de lucht.
Als dat gebeurt, heeft het grote gevolgen. De asteroïde kan een heel gebied met de grond gelijk maken, zoals dat vorige eeuw in Siberië gebeurde. Onderzoekers verwachten dat binnen een paar honderd jaar verschillende asteroïden op de aardbol neerkomen. Om een vergelijkbaar verwoestend effect tegen te gaan, zoeken ze naar preventieve maatregelen.

Andere baan
Dr. Massimiliano Vasile van Stratchclyde’s Department of Mechanical en Aerospace Engineering onderzocht met zijn team een afweermethode. Hij wil meerdere kleine satellieten in een groep laten vliegen met asteroïden eromheen. Elke satelliet beschikt over een door zonlicht opgewekte, krachtige laser die heel gericht laserstralen op de asteroïde kan zetten. Samen zorgen de satellieten er dan voor dat de asteroïde van verandert.
Het principe ‘vele handen maken licht werk’ gaat hier op; de verschillende satellieten vullen elkaar aan. Gezamenlijk zetten ze de asteroïde in zijn baan zodat hij de aarde niet bereikt.

Voordelen
Een voordeel van deze methode is dat als een laser van een satelliet het niet meer doet er andere zijn die de taak overnemen. Daarnaast kan ook worden voorkomen dat asteroïden onderling op elkaar botsen. Dr. Vasile wil het concept met de kleine satellieten eveneens gaan gebruiken om ruimtevuil te ‘ruimen’.

Weet meer:
http://news.softpedia.com/news/New-Asteroid-Deflection-Technology-Is-Based-on-Lasers-261340.shtml
http://www.strath.ac.uk/press/newsreleases/headline_602313_en.html

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.