Skip to main content

Hieronder vind je een aantal bronnen die gebruikt zijn voor de artikelen uit Weet 81 (juni 2023). Ook vind je er extra informatie voor je als je je meer in een onderwerp wilt verdiepen. Klik op de juiste tab hieronder om naar de bronnen van het bijbehorende artikel te gaan.

Nutteloze rommel: zit je lijf vol evolutionaire overblijfselen?

Webartikelen

https://creation.com/vestigial-arguments-remnants-of-evolution

Wetenschappelijke artikelen

https://creation.com/are-wisdom-teeth-third-molars-vestiges-of-human-evolution

Boeken

Jerry Bergman en George Howe, “Vestigial Organs” Are Fully Functional, Creation Research Society, 1990, ISBN 0940384094.

 

.

 

Hoe ontmasker je de leugenaar?

Een raadsel: je bent in een doolhof en voor je zijn twee deuren, elk met een wachter. De ene deur leidt naar de uitgang, de andere naar een diepe put. De deuren en wachters zijn identiek, met een belangrijke uitzondering. Eén wachter vertelt altijd de waarheid, de andere liegt altijd. Je mag één vraag stellen om de deur naar de uitgang te vinden.

Net als in het echte leven is het belangrijk te weten welke vraag je in deze situatie moet stellen. Vraag je een wachter ‘spreek je altijd de waarheid’, dan zullen ze beide ‘ja’ zeggen, en heb je geen vervolgvraag meer om de juiste deur te vinden. Vraag je een wachter welke deur je moet nemen om bij de uitgang te komen, dan zal de leugenaar je de verkeerde deur wijzen en degene die de waarheid spreekt wijst je de juiste deur, maar je weet nog steeds niet welke wachter altijd liegt.

Hoe los je dit vraagstuk dan op? Door te vragen welke deur de ándere wachter je zou wijzen, en dan die deur niet te kiezen. Stel dat de linker deur naar de uitgang van het doolhof leidt. Stel ook dat wachter 1 degene is die de waarheid spreekt en wachter 2 altijd liegt. Vraag je aan wachter 1 welke deur wachter 2 je zou adviseren, dan zal wachter 1 antwoorden: de rechter deur. Wachter 2 liegt immers altijd, en wijst je dus de verkeerde deur. Je moet dus de linker deur kiezen om het doolhof uit te komen.

Stel je dezelfde vraag aan wachter 2, dan zal deze jokkebrok zeggen dat wachter 1 je naar de rechter deur zou wijzen. Ook dan ontsnap je aan het doolhof door de andere deur te kiezen.

Dit logica-raadsel lijkt een beetje op de ‘leugenaarsparadox’ en wordt al eeuwenlang door filosofen bediscussieerd. Zo vroeg Eubulides van Milete (vierde eeuw v.Chr.) zich af: ‘Een man zegt dat hij liegt. Is wat hij zegt een leugen of de waarheid?’. En wat te denken van Epimenides (zesde eeuw v.Chr.), een filosoof uit Kreta die zei: ‘alle Kretenzers zijn leugenaren’? Hij was zelf ook een Kretenzer! Paulus haalt deze filosoof aan in zijn brief aan Titus (1:12-14).

Een andere leuke:

  1. Zin 2 is waar.
  2. Zin 1 is onwaar.

In tegenstelling tot het raadsel zijn deze leugenaarsparadoxen niet op te lossen, omdat de interne logica niet klopt.

.

Welk schilderij is door AI gemaakt?

In de On Topics van Weet 81 stonden twee stillevens. De ene was gemaakt door AI, de andere door een mens. Kon jij raden welke door AI was gemaakt? Hieronder zie je de oplossing.

Dit stilleven is gemaakt door AI:

AI gegenereerde kunst

En dit stilleven is geschilderd door Alfred Menu, in 1892:

Stilleven door Albert Menu