Skip to main content

Hieronder vind je een aantal bronnen die gebruikt zijn voor de artikelen uit Weet 73. Ook vind je er extra informatie voor je als je je meer in een onderwerp wilt verdiepen. Klik op de juiste tab hieronder om naar de bronnen van het bijbehorende artikel te gaan.

Zo word je een probleemoplosser

Puzzel 1: Het negenstippenprobleem

Voor het ‘negenstippenprobleem’ moet je vrij letterlijk ‘buiten de kaders denken’. Blijf je binnen het vierkant, dan is er geen oplossing mogelijk. Maar nergens in de probleemstelling staat dat je binnen het vierkant moet blijven.

Puzzel 2: De zeven bruggen van Köningsberg

Hoewel er mensen zijn die beweerden dat het ze was gelukt over elke brug precies één keer te lopen, is dit probleem onoplosbaar. Leonhard Euler bewees dat wiskundig in 1736. Euler visualiseerde het probleem als een serie lijnen (de bruggen) en knooppunten (de twee eilanden en de twee delen van het vasteland).

Het wiskundige bewijs is als volgt: Aan elk knooppunt behalve het begin- en eindpunt moet een even aantal verbindingsstukken zitten (de helft ga je over richting dat knooppunt, de andere helft gebruik je om van het knooppunt naar het volgende te gaan). Omdat alle vier de knooppunten in de Köningsbergkaart een oneven aantal verbindingen hebben, is dit probleem onoplosbaar.

Puzzel 3: Dunkers kaarsenprobleem

Om het kaarsenprobleem op te lossen moet je gebruikmaken van alle materialen die je aangereikt krijgt. Niet alleen de kaars, punaises en lucifers, maar ook het doosje waar de punaises in zitten mag je gebruiken. Veel mensen denken daar niet aan, omdat ze het doosje niet zien als bruikbaar materiaal. In het Engels wordt dit ‘fixed function’ genoemd. Het doosje dient om punaises in te bewaren, dat is z’n functie. Maar laat je deze ‘vaste functie’ los, dan is het doosje ineens een nuttige kaarsenhouder!

 

Raadsel 1: Verslinder en verwoester

Fans van het werk van J.R.R. Tolkien zullen dit beroemde raadsel uit De Hobbit wellicht herkennen. In eerste instantie denk je wellicht aan een levend wezen, maar het antwoord op dit raadsel is immaterieel. Het antwoord is ‘tijd’.

Raadsel 2: Blinde ziend, ziende blind

Dit is naar verluid het oudste raadsel in de geschiedenis. Het is gevonden op een Soemerisch kleitablet en zou zelfs ouder zijn dan het raadsel dat Simson aan de jongemannen van Timna voorlegde. En het antwoord? Een school.

Raadsel 3: Op de weg naar Henegouwen

Ben je bij dit raadsel snel aan het rekenen geslagen? Dat is helemaal niet nodig! Lees de eerste en de laatste regel nog maar eens goed. Alleen de ik-persoon gaat naar Henegouwen, de man met de vrouwen kwam hem tegemoet, en reisde dus de andere kant op. Zo zie je dat je al snel verward kunt raken door een overvloed aan informatie. En als je toch aan het rekenen was geslagen: er waren 7 vrouwen, 49 zakken, 343 katten en 2401 kittens, voor een totaal van 2800 reizigers (2801 als je de man meetelt).

Dit raadsel komt oorspronkelijk uit Engeland uit de zeventiende eeuw (As I was going to St. Ives).

Vliegen als een vogel

Het (nep)filmpje van de fladderende Jarno Smeets: