Skip to main content

In het EO-kinderprogramma ‘Nederland In 2050’ wordt onderzocht hoe Nederland er in 2050 uit gaat zien. Hierbij alvast een preview van de toekomst van je mobieltje.

Even iets delen met je vrienden, dat ging 100 jaar geleden heel anders. Toen de telefoon in 1875 werd uitgevonden door Alexander Bell, kon je maar naar één ander toestel bellen. Gelukkig werden er telefooncentrales in het leven geroepen waardoor je iedereen die een telefoon had, kon bereiken.

In de begintijden van de telefoon hadden alleen dokters en bedrijven een telefoon. Pas 50 jaar later stond er een telefoon bij de gewone mensen thuis. Bij zo’n telefooncentrale moest je de naam van de persoon die je wilde spreken noemen. Een telefonist verbond dan voor jou de juiste draden met elkaar. Een heel gedoe dus.

Draadloos

Zo’n 30 jaar geleden werd de draadloze telefoon uitgevonden. Toch kwam zo’n koelkastmobiel nog niet in de buurt van het toestel dat je tegenwoordig je handen hebt. Met eerste draadloze telefoons kon je namelijk maar 30 minuten bellen en dan was je toestel al leeg. De telefoon opladen duurde wel 24 uur!

In een razend tempo ontwikkelde de mobiele telefoon zich van een onverwoestbaar bakbeest waarop je alleen het spelletje Snake kon doen naar een smartphone waarop duizenden games kunt installeren. Leuk weetje: eerst werd het model steeds kleiner, daarna groeide de telefoon opnieuw naar koelkastformaat. Internet op je telefoon wordt steeds sneller en is bovendien (bijna) overal beschikbaar.

Je mobieltje is echter nog lang niet uitontwikkeld. In 2050 heb je misschien wel één van de volgende uitvindingen in je bezit:

  1. Het bedrijf Scentee is bezig met het uitvinden van de geurtelefoon. Een kusje opsturen kan voortaan. Je geeft gewoon een kus op je telefoon en dan voelt de ander dat.
  2. Met TipTalk kun je bellen met je vingertop. Als je gebeld wordt, stuurt een speciale band om je pols een trilling naar je vingertop. Je hoeft alleen maar je vinger tegen je oor te houden om de ander te horen. Bellen ouderwets? TipTalk leest via je vinger de ontvangen berichtjes aan je voor.
  3. Wil je meer dan alleen bellen? De cicret bracelet is een armband die een tablet projecteert op je huid. E-mail checken, spelletjes spelen, filmpjes kijken, dat doe je gewoon met je pols.

Deze en nog veel meer andere weetjes zie je in het kinderprogramma ‘Nederland in 2050’ van de EO. In dit programma onderzoeken de makers hoe Nederland er in de toekomst uit gaat zien. Eet je dan insecten in plaats van vlees? Ga je op vakantie naar de maan? Presentatrice Rachel Rosier en ecoprof Daniël Poolen zoeken het voor je uit.