Skip to main content

Veel stewardessen vinden het niet prettig als ze bij een vlucht Nederland-Brazilië over de Bermuda-driehoek moeten vliegen. Volgens de legende zijn er in dit gebied namelijk veel vliegtuigen en schepen op mysterieuze wijze verdwenen. Toch gaan de meest gebruikte vaar- en vliegroutes via de Bermuda-driehoek. Wat is er eigenlijk aan de hand in deze denkbeeldige driehoek tussen de steden Miami, San Juan en de Bermuda-eilanden?

De Bermuda-driehoek is geen officiële naam. Met de Bermuda-driehoek wordt de denkbeeldige driehoek tussen de steden Miami, San Juan/Puerto Rico en de Bermuda-eilanden genoemd. Over het gebied dat de driehoek beslaat, gaan allerlei wilde verhalen. Het is echter een feit dat er in dit gebied in de Atlantische Oceaan allerlei schepen en vliegtuigen zijn verdwenen. In de loop der jaren zijn er verschillende theorieën bedacht die deze verdwijningen zouden kunnen verklaren.

Flight 19

De legende rond de Bermuda-driehoek is ontstaan na het verdwijnen van Flight 19 in 1945. Flight 19 bestond uit vijf torpedobommenwerpers, onder leiding van lt. Charles Carroll Taylor. Ze moesten een trainingsvlucht maken vanaf Fort lauderdale in Florida. De route die ze zouden vliegen was duidelijk. Het weer was rustig. Toch kwamen deze bommenwerpers nooit terug op Fort lauderdale. Maar wat er precies gebeurd is, weet niemand.

De verdwijning van Flight 19 is in 1952 door George X. Sand beschreven in het tijdschrift Fate. Tien jaar later verscheen er nóg een artikel over de verdwijning van Flight 19 in het tijdschrift American Legion. Hierna ging het balletje rollen en werden er steeds meer mysterieuze verdwijningen in de Bermuda-driehoek bekendgemaakt. Er zijn verschillende verklaringen bedacht voor het verdwijnen van de schepen en vliegtuigen. De meest populaire hiervan hebben te maken met het magnetisch veld, de Golfstroom en methaangas.

Theorie 1: Magnetisch veld

De eerste theorie luidt als volgt: de Bermuda-driehoek is één van de twee gebieden op aarde waar het kompas niet naar het magnetische noorden wijst, maar naar het echte noorden. Het magnetische noorden ligt boven in Canada en het echte noorden is te vinden op de Noordpool. Normaal gesproken wijst het kompas dus naar het noorden van Canada, maar in de Bermuda-driehoek liggen het magnetische noorden en het echte noorden op een rechte lijn. Daardoor kan een koers wel twintig graden afwijken, waardoor vliegtuigen of boten ver uit koers raken en diep in de problemen kunnen komen.

Het is goed om te weten dat deze theorie niet klopt. Er zijn geen twee gebieden waar een kompas het ware noorden aangeeft. De realiteit is dat er over de aarde een zogenaamde ‘Agonic line’ loopt. In dat gebied is de compasafwijking nul. Op alle plaatsen die niet op deze lijn liggen, is de afwijking groter dan nul. Hoe dichter bij de lijn, hoe dichter bij een compasafwijking van nul. Dat je in de Bermuda-driehoek een afwijking van twintig graden krijgt, klopt niet. je krijgt juist een hele kleine afwijking, omdat de Bermuda-driehoek zich dicht bij de Agonic line bevindt. De Agonic line verschuift voortdurend en ligt inmiddels alweer dertig jaar buiten de Bermudadriehoek.

Theorie 2: Golfstroom

Een tweede theorie die dit mysterie zou moeten verklaren, heeft te maken met de Golfstroom. De Golfstroom is een stroom die loopt vanuit de Golf van Mexico, via de straat van Florida naar de Atlantische Oceaan. Eigenlijk is dit een rivier in de oceaan. Doordat er aan het wateroppervlak een snelheid is van 2,5 meter per seconde (9 kilometer per uur) kan een vliegtuig dat een noodlanding maakt of een schip met motorproblemen een behoorlijk eind van de gerapporteerde positie afdwalen.

Theorie 3: Methaangas

Onder de zeebodem in de Bermuda-driehoek zit methaan (CH4) opgeslagen. Als het methaan uit de zeebodem ontsnapt, worden er gasbelletjes gevormd die de draagkracht van het water verminderen. Daardoor kan het water de schepen niet meer dragen. Doordat methaan ook lichter is dan lucht, blijft het stijgen; ook nadat het ’t wateroppervlak heeft bereikt. Hierdoor komen vliegtuigen opeens in een ‘methaanwolk’ terecht, waardoor ze geen gebruik meer kunnen maken van de ‘lift’ van lucht. Gevolg? Het vliegtuig stort neer. vragen Deze theorieën zouden de verdwijningen van vliegtuigen en schepen in de Bermuda-driehoek moeten verklaren.

Toch blijven er nog vragen over. De schepen die door de Golfstroom 9 kilometer per uur afdwalen, zouden toch nog steeds te vinden moeten zijn via de radar? En hoe komt het dat er veel meer plaatsen zijn op aarde waar methaangas onder de zeebodem zit, terwijl daar nooit meldingen zijn van verdwenen vliegtuigen? Fascinerend! Verschillende onderzoekers hebben gekeken waar, wanneer en onder welke omstandigheden de verdwijningen plaatsvonden. Ze kwamen erachter dat lang niet alle verdwenen schepen of vliegtuigen zich echt in de Bermuda-driehoek bevonden. Daarnaast hebben ze gekeken naar de hoeveelheid vlieg- en vaarverkeer in het gebied. Dat is ontzettend veel. Op basis daarvan hebben ze berekend dat de hoeveelheid ongelukken in dit gebied niet hoger is dan in de overige delen van de wereld. Maar de legende van de Bermuda-driehoek blijft een fascinerend verhaal…

Dit artikel komt uit Weet 5 en is geschreven door Daniëlle Peterse. Wil je meer lezen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!