De roep om duurzaamheid wordt groter en groter, maar het blijkt moeilijk om bestaande steden te verduurzamen. Eigenlijk zou je een hele nieuwe stad moeten ontwerpen, die van het begin af aan duurzaam is. Dat is nou precies wat men in Abu Dhabi doet. Maar is het ook haalbaar? Maak kennis met Masdar City.
’s Werelds hoogste toren, ’s werelds grootste winkelcentrum, een heuse Marsmissie… aan grote prestigeprojecten is in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) geen gebrek. Het land maakt graag goede sier met technologische en bouwkundige vooruitgang. Het beste voorbeeld daarvan is misschien wel het Masdar-initiatief in het emiraat (een soort provincie) Abu Dhabi. Het gaat om een programma van maar liefst 12,7 miljard euro, op een bruto binnenlands product van 775 miljard. Dat geld is bestemd voor duurzame energieprojecten, waaronder een compleet nieuwe, volledig duurzame stad midden in de woestijn: Masdar City.
100% zonne-energie
Masdar City, oftewel de ‘bronstad’, wordt volgens de VAE de eerste CO2-neutrale, afval- en autovrije stad ter wereld. Door slimme stedenplanning, gebaseerd op oude Arabische steden als Aleppo in Syrië en Shibam in Jemen, is er veel schaduw en weinig stilstaande lucht. Daardoor is de stad ook heel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er helemaal geen auto’s in de stad nodig waren, door een ondergronds netwerk te bouwen van kleine, elektrische, zelfrijdende wagentjes, zogenaamde Personal Rapid Transits (PRT’s). Verder draait de stad volledig op zonne-energie en zijn de gebouwen gemaakt van duurzame materialen.
Spookstad?
De plannen voor Masdar City klinken veelbelovend. Toch is het de vraag hoe alles uit zal pakken. De bouw begon in 2008, vlak bij het vliegveld van Abu Dhabi. De stad had in 2016 klaar moeten zijn, maar mede door de financiële crisis lukte dat niet en wordt er nu gemikt op 2030. Ook andere ambities zijn wat teruggeschroefd. De stad wordt niet meer helemaal CO2en afvalvrij, en de opzet wordt commerciëler. Verder is de stad op sommige onderdelen alweer ingehaald door nieuwe techniek.
Dit artikel is een deel van het grotere artikel ‘Duurzame stad in de woestijn’ uit Weet Magazine 71. Het nummer is te koop in de webshop.