Hoe kan het dat een mug niet dood neervalt als hij getroffen wordt door een regendruppel die vijftig keer zwaarder is dan hij? Dat vroegen wetenschappers van het Georgia Institute of Technology in Atlanta (VS) zich af. En ze vonden het antwoord.
Van muggen is bekend dat ze gedijen in gebieden met een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag. Ze schijnen er geen last van te hebben dat de druppels hen soms om de oren vliegen. Die druppels zijn vaak wel meer dan vijftig keer zwaarder dan de mug zelf. Als zo’n watervlugge druppel hem treft, zou je verwachten dat hij – op zijn minst bewusteloos – naar beneden valt en te pletter slaat. Maar dat gebeurt niet. In hun studie laten Amerikaanse wetenschappers zien dat vliegende muggen de impact van een vallende druppel kunnen overleven. Slowmotion beelden tonen hoe de mug wordt geraakt, even uit balans is en daarna de draad van het vliegen weer oppakt. Hoe kan dat?
Bescherming
De onderzoekers leggen uit dat de mug is uitgerust met een sterk uitwendig skelet dat de inwendige orgaantjes tegen de klap beschermt. Ook is het muggenlijfje bedekt met kleine haartjes, waardoor het waterafstotend is. En dankzij zijn lage massa is de mug nagenoeg ongevoelig voor een botsing met een druppel. Soms roteert hij, soms wordt hij naar beneden geduwd, maar echt crashen doet de mug niet. Hij is namelijk zo klein dat de regendruppel nauwelijks in zijn val wordt geremd en er ook maar heel weinig krachten op het tere muggenlijfje worden overgebracht.
Deze On Topic komt uit Weet 16. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine of koop het nummer in de webshop.