Skip to main content

De steenvis staat op verschillende lijsten als één van de dodelijkste en giftigste diersoorten ter wereld. Deze vleesetende vis, ook wel de rifsteenvis genoemd, heeft giftige stekels op zijn rug. Hij leeft op de zeebodem met het onschuldige camouflage-uiterlijk van een steen. Maar zo onschuldig als hij eruitziet, zo gevaarlijk is hij!

Ga niet op deze ‘steen’ staan, anders lig je zo gestrekt. De stekels op de rugvin van de steenvis bevatten neurotoxine: een heel sterk gif dat het zenuwstelsel beïnvloedt. Als je dat in je lichaam krijgt, veroorzaakt het een hevige pijn die ervoor kan zorgen dat je in shock raakt. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die deels verlamd werden. Het is ook mogelijk dat het lichaamsdeel afsterft en moet worden geamputeerd. Geen pretje dus. Zonder medische hulp kan de steek binnen een paar uur zelfs fataal zijn.

De behandeling

Hét middel om het gif onschadelijk te maken, is warmte. Daarom worden slachtoffers ook wel in een heet bad gelegd. Overigens is de kans dat een Nederlander in contact komt met deze giftige vis niet zo heel groot. Tenzij je op vakantie gaat naar de eilanden Réunion en Mauritius of de westkust van Australië. Daar komt de steenvis voor in ondiep tropisch zeewater. In Nederland leeft de steenvis hooguit achter glas. In Hong Kong komt hij overigens ook veel voor… maar dan in restaurants.

Foto: Wikimedia Commons

Dit artikel verscheen eerder in Weet 1. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!