Skip to main content

Op de steppes van Zuid-Rusland en Kazachstan leeft een opmerkelijke antilope. De saiga-antilope (Saiga tatarica) heeft een lange snuit die eruitziet als een korte, stompe slurf. Die heeft het dier niet voor niks.

Het klimaat waarin de saiga leeft, is extreem heet in de zomer en bitterkoud in de winter. En dan blijkt de waarde van dat nogal komisch uitziende slurfje. De saiga trekt van zomer- naar wintergebieden en weer terug. Tijdens de zomertrek helpt de opzienbarende neus van het dier bij het uitfilteren van het stof dat door de kudde opwaait. Bovendien helpt het de antilope om af te koelen doordat het bloed dat erdoor heen stroomt gekoeld wordt. In de winter verwarmt de slurf juist de ijskoude lucht voordat die naar de longen wordt gevoerd.

Speurneus

Met hun grote neusgaten en goed ontwikkelde reukzin kunnen ze graslanden waar pas neerslag is gevallen al van ver ruiken. Ook kunnen deze bijzondere antilopes hard rennen. Ze kunnen topsnelheden bereiken van wel 70-80 kilometer per uur. Omdat de saiga-antilope eeuwenlang is bejaagd voor zijn amberkleurige hoorns en geregeld te maken heeft gehad met epidemieën, staat hij tegenwoordig op de lijst van bedreigde diersoorten.

Naturalis

Wie een levende saiga wil ontmoeten zal er een lange reis naar de steppes voor over moeten hebben. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in Naturalis een aantal opgezette exemplaren bezichtigen.

Dit Weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2022. Meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Foto saiga: Wikimedia Commons